Bezbolno mokrenje krvi može ukazivati na rak bubrega, mokraćnog mjehura i prostate. Karcinom prostate trenutno je drugi najčešći uzrok smrtnosti kod muškaraca. Okidači za nastanak tumora bubrega su: pušenje, gojaznost i hipertenzija.

Infekcije mokraćnih kanala po učestalosti se nalaze odmah iza respiratornih. Najčešće se javljaju bakterijske upale tzv. cistitis. Simptomi mogu varirati od laganih, jedva primijetnih tegoba, a ponekad i potpuno asimptomatskih, pa sve do vrlo jakih i neugodnih manifestacija. Početak bolesti je nagao, a dominira učestalo mokrenje praćeno osjećajem pečenja i pritiska.

O ovom, ali i drugim najčešćim urološkim tegobama, razgovarali smo sa prim. dr. Selverom Šabanovićem, specijalistom urologom.

Koje sve probleme mogu izazvati neliječene urološke infekcije?

– Svako je barem jednom imao problem sa učestalim i peckanjem pri mokrenju. Ove tegobe mnogi najčešće rješavaju čajevima i utopljavanjem nogu, ne razmišljajući pritom da se neke upalne promjene dešavaju pri sluznici mokraćnih puteva. Ponekad one prolaze spontano, ali se vrlo često, uz tegobe pri mokrenju, javljaju iznenadna povišena temperatura, praćena groznicom i učestalo mokrenje praćeno krvavim urinom. U takvim slučajevima samo jedna neliječena upala može poprimiti ozbiljan tok u vidu komplikovanih infekcija sa ili bez pielonefritisa, odnosno upale bubrega, do hronične upale bubrega, a to je direktna prijetnja zatajenju ovog organa.

Kada otići urologu?

– Urologu treba otići ne samo u slučaju urinarne infekcije, čije liječenje zavisi od brojnih faktora, nego i u slučaju pojave bezbolnog mokrenja krvi, što je jedan od znakova karcinoma bubrega, mokraćnog mjehura i prostate.

Koliko često obavljati preventivne urološke preglede?

– To je potrebno uraditi barem jednom godišnje, a kod osoba koje su izložene rizičnim faktorima (starost, rasna i etnička pripadnost, familijarna dispozicija, zapadnjački način života, prehrana koja obiluje životinjskim masnoćama i proteinima, pušenje, konzumiranje droge i izloženost dejstvu određenih hemikalija), urologa bi trebale posjetiti i dva puta u 12 mjeseci.

Kako se dijagnosticira i koliko je čest karcinom prostate?

– Karcinom prostate spada u tri najčešće vrste tumora, zajedno sa bronhopulmonalnim i kolorektalnim karcinomom i trenutno je drugi najčešći uzrok smrtnosti kod muškaraca. Incidenca je visoka i kreće se od 30 do 100 na 100.000 muškaraca. Digitorektalni pregled i PSA test obično su prvi koraci u dijagnosticiranju raka prostate. Ukoliko se posumnja na bolest, pacijentu se preporučuje biopsija. Analiza malih uzoraka tkiva najučinkovitiji je način dijagnosticiranja raka prostate. Nakon što se uspostavi dijagnoza i Glisonovim skorom utvrdi biološka agresivnost raka, ljekar procjenjuje lokalnu, regionalnu i sistemsku proširenost bolesti, kako bi se odredio najučinkovitiji način liječenja.

Koji su okidači za nastanak raka bubrega?

– Na rak bubrega odnosi se dva do tri posto svih malignih bolesti, a najčešće se utvrđuje kod stanovnika zapadnih zemalja. Okidači za nastanak bolesti su:  pušenje, gojaznost i hipertenzija. Valja naglasiti da muškarci češće obolijevaju. Zahvaljujući širokoj upotrebi ultrazvuka i CT-a, danas je povećan broj slučajno otkrivenih tumora bubrega. Važno je istaknuti i to da je najefektivnija profilaksa (zaštita od bolesti) karcinoma bubrega – izbjegavanje pušenja i suzbijanje gojaznosti.

Infekcija stanje dodatno komplicira

Sve je više ljudi koji se žale na pijesak u mokraćnim kanalima. Koliko je to stanje ozbiljno?

– Simptomatologija pijeska u bubregu je skoro tipična u većini slučajeva, a može se manifestirati u vidu tupog bola, do oštrih jakih bolnih napada – bubrežne kolike – te pojave krvi u mokraći. Ovakvo stanje dodatno se komplicira pojavom infekcije, praćene povišenom temperaturom. Ova simptomatologija može biti terapijski lahko razriješena i u većini slučajeva ne ostavlja značajne posljedice. Preporučuje se održavanje diureze (dnevna količina izlučene mokraće) – oko dva litra, a ako se utvrdi hemijski sastav pijeska, pacijentu se preporučuje dijetalni način prehrane.

NajDoktor.ba/Faktor.ba