Dijabetološko udruženje Federacije BiH, Savez udruženja dijabetičara u Federaciji BiH i Udruženje dijabetičara djece i omladine KS organizirali su danas u Sarajevu centralnu manifestaciju koja za cilj ima skrenuti pažnju javnosti na probleme u tretmanu dijabetesa i otkloniti predrasude koje prate osobe s dijabetesom u BiH.

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa za BiH, na Trgu djece Sarajeva, održana je pod sloganom "Sport i dijabetes mogu zajedno".

Prema riječima Kenana Mujagića, sekretara Udruženja dijabetičara djece i omladine KS, tim povodom u čast Reprezentacije BiH u futsalu osoba s dijabetesom, prvaka Evrope, na montažnom terenu upriličen je i turnir u malom nogomet jer smatraju da treba razbiti predrasude i mišljenja o tome da su sport i dijabetes nespojivi.

Ako još uvijek niste pročitajte:  

Dr. Mujić: Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom
Nutricionistica dr.sc. Marizela Šabanović: Prehrana kod dijabetesa

Mujagić ističe da tradicionalno šestu godinu obilježavaju Svjetski dan dijabetesa ispred BBI centra okupljanjem njihovih članova, uglavnom djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja te omladine.

Dijabetes tipa 1 autoimuno je oboljenje koje se ne može prevenirati, dok je dijabetes tipa 2 znak disbalansa između unosa i potrošnje energije.

"Na štadnu smo prolaznicima omogućili mjerenje šećera u krvi. Podijelili smo također i edukativni materijal. Dijabetes tip 1 najčešće nastaje kod djece u dobi između 7. i 14. godine. Inače, tipični simptomi ovog oboljenja uglavnom su pojačan osjećaj žeđi, pojačana potreba za odlaskom u toalet, kao i nagli umor", kaže Mujagić i naglašava da su kod dijabetesa tipa 2 preventivna mjerenja i akcije poput današnje prilika da se građani bolje upoznaju sa ovom bolešću.

Ferida Zlatić i Kenan Mujagić

Ferida Zlatić, majka djevojčice, kojoj je tokom 2008. u 11. godini otkriven dijabetes tipa 1 mellitus smatra da bi nadležne institucije o ovoj djeci nakon što napune 18 godina trebale voditi više računa.

"Sa 18 godina država diže ruke od te djece. Dijete mi je trenutno na birou i dobiva 50 trakica besplatno svakih 50 dana. Između tih 50 dana, dok dobijemo taj paket, s obzirom da kćerka ima dijabetes tip 1, moramo još tri paketa dokupiti. Kupujem trakice za mjerenje po cijeni od 35 maraka. Dva puta je pala u komu, a u takvim situacijama moramo joj dati glukagen koji košta 50 maraka", kaže Zlatić.

Statistika pokazuje da je u FBiH u porastu incidenca obolijevanja djece i mladih od dijabetesa kao što je u porastu i broj oboljelih u svijetu. Procjenjuje se da u BiH dijabetes ima 380.000 do 400.000 ljudi. Zabrinjava činjenica da ima mnogo neotkrivenih slučajeva, a kad im se dijabetes i dijagnosticira oni već imaju komplikacije. 

U povodu Svjetskog dana dijabetesa, u laboratoriji Prolab 14. i 15. novembra može se besplatno mjeriti glikozirani hemoglobin (najbolji pokazatelj stanja dijabetesa).

NajDoktor.ba