U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici u četvrtak, 17. marta, sa početkom u 18 sati u organizaciji Udruženja "Kutak" održat će se promocija priručnika "Kada govor zakasni", autorice Edinalde Jakubović.

Jakubović, inače, diplomirani defektolog oligofrenolog, je gostujući u emisiji Novi dan na televiziji N1 izjavila da su u priručniku podijeljena iskustva i ideje o razvoju komunikacijskih sposobnosti kod djece predškolske dobi, aktivnostima u kući i u programima predškolskog obrazovanja.

"Veliki značaj ima odgoj djeteta, jer dijete uči od roditelja. Tempo života je brz, ali bez obzira na sve to, vrijeme koje se provodi s djetetom treba iskoristiti na maksimalan način. Čitati, pisati, pričati dok se vozite autom, tj. iskoristiti svaki trenutak proveden zajedno na pravi način", istakla je ona.

Autorica u priručniku obrađuje teme: Šta uzrokuje kašnjenje u govoru? Šta se događa kod prekomjernog gledanja crtanih filmova? Kako korištenje cucle i flašice, kao i pasirana hrana, utječu na razvoj govora? Šta je receptivni govor? Koje su faze razvoja ? Koji su znaci za uzbunu? Šta podrazumijeva govorno – jezička terapija i koji rezultati se mogu očekivati od govorne terapije?

Udruženje "Kutak" je formirano 2010. godine od strane stručnih saradnika koji rade sa djecom sa teškoćama u učenju i razvoju. Rad Udruženja je baziran na stručnoj podršci i pomoći djeci sa teškoćama u učenju i razvoju, njihovim roditeljima/porodicama i odgajateljima/učiteljima, koji rade sa djecom sa teškoćama u učenju i razvoju.

(NajDoktor.ba)