Dana 12.10.2015. godine Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) u suradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu organizira simpozij sa međunarodnim učešćem na temom „Budućnost medicine zasnovane na dokazima i Cochrane-a u Bosni i Hercegovini“

Navedenim simpozijem imamo za cilj potaknuti ključne aktere u edukaciji ljekara, zatim donosioce odluka u zdravstvu, kao i sve koji bi mogli doprinijeti širenju medicine zasnovane na dokazima, te promovirati upotrebu najvišeg nivoa dokaza u medicini-sistematskih/sustavnih pregleda.

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, planirali smo pozvati eminentne stručnjake iz oblasti medicine zasnovane na dokazima i Cochrane-a.

Medicina zasnovana na dokazima (Evidence Based Medicine-EBM) integrira individualnu kliničku ekspertizu sa najboljim mogućim dokazima i razumnu upotrebu individualnih prava i preferencija pacijenta pri donošenju kliničkih odluka o njihovoj skrbi. Masivna produkcija medicinskih informacija danas predstavlja veliki izazov doktorima u sortiranju i identificiranju relevantnih i validnih dokaza, i najvažnije je prevesti dokaze u klinički upotrebljive podatke.

„Kliničar dvadesetprvog vijeka koji ne zna kritički ocijeniti studiju je nepripremljen jedanko kao i onaj koji ne zna izmjeriti krvni pritisak ili pregledati kardiovaskularni sistem“ BMJ 2008; 337:704-705. 

Cijela je medicina zasnovana na empirijskom iskustvu; značaj EBM-a ogleda se u klasificiranju dokaza po njihovoj snazi: najviši nivo dokaza predstavljaju sistematski/sustavni/sistemski pregledi sa ili bez meta-analize.

Resursi u zdravstvu nisu neograničeni, te bi ih trebalo usmjeravati u one oblike zdravstvene zaštite koji su se pokazali najefikasniji, odnosno sa najvišim nivoom dokaza o djelotvornosti.

Cochrane je jedinstvena, neovisna, međunarodna, neprofitna organizacija, čiji je cilj pomoći u donošenju informiranih odluka o svim oblicima zdravstvene skrbi i to kroz izradu, održavanje i pomoviranje dostupnosti sistematskih preglednih članaka o učincima zdravstvenih intervencija. Danas Cochrane biblioteka/knjižnica broji više od 6.300 sistematskih pregleda, te predstavlja visoko vrijedan, nepristrasan izvor informacija. Poseban značaj ima činjenica da je pristup cijelim člancima sa teritorije Bosne i Hercegovine besplatan, s obzirom na kategorizaciju od strane Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije.

akaz.ba