Članovi Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga BiH" danas su promotivnom akcijom na Trgu djece Sarajeva obilježili 12. oktobar, Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa.

"Podjelom promotivnog materijala, razgovorom s građanima želimo probuditi svijest o ovoj bolesti. To je teško oboljenje koje u početnoj fazi obuhvata zglobove šaka i stopala, a u konačnici dovodi do 100 postotnog invaliditeta", kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Udruženja "Snaga BiH" Alma Stefanišin.

Ističe da građani ne shvataju ozbiljno ovu bolest, a niti su o njoj upoznati, a današnjom akcijom se pokušava promijeniti slika koje društvo ima o oboljelima, da budu prepoznati od vlasti i društva u cjelini.

Podršku današnjoj akciji Udruženja "Snaga BiH" pružili su predstavnici srodnog udruženja iz Tuzle, te svi oni apeluju na sve strukture vlasti, Federalno ministarstvo zdravstva, Fond solidarnosti, da prepoznaju problem, jer pacijenti dolaze u skupinu radno nesposobnih ljudi i trajnih invalida, te su na teret države.

"Molimo državu i apelujemo da naše lijekove uvrste na esencijalnu listu, da imamo pravo da se liječimo, da budemo radno sposobni i društveno korisni i svojim porodicama od koristi. Svaki bazni lijek, pojašnjava Stefanšin, koji pacijenti koriste u biološku pametnu terapiju nije na esencijalnoj listi, kao što je Methotrexat. On jeste na esencijalnoj listi ali nije za indikacije reumatoidnog artritisa, a posebno je skupa biološka terapija koja se kreće od 25 do 35.000 KM godišnje.

Ako još uvijek niste pročitajte i: Kongres reumatologa: Jedino pacijentima u FBiH nije dostupna biološka terapija

NajDoktor.ba