Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata.

Sve dok je cirkulacijski mrežni sistem uravnotežen, naš organizam funkcioniše u optimalnim okvirima, uredno obavljajući svoje zadatke.

No, savremeni način života praćen dugotrajnim sjedenjem, neadekvatnom prehranom te pušenjem, pretjeranim uživanjem u alkoholu i izloženosti stresu, neminovno pogoršava cirkulaciju krvi u organizmu. Ustoličenju loše cirkulacije u organizmu pridonose suvišni kilogrami, povišena razina masnoće u krvi te loše kontrolisane hronične bolesti.

Problemi s cirkulacijom uvijek su neugodni i otežavaju kvalitetu života, no zima je razdoblje kada oni posebno izlaze na vidjelo. Hladni dani naročito potenciraju simptome, jer se zbog smanjenog protoka krvi u perifernoj cirkulaciji javljaju tegobe poput hladnoće, ali i trnaca i grčeva u rukama i nogama.

Osim što su ove tegobe neugodne, u izrazito hladnim periodima mogu biti i poprilično bolne. Ukoliko se simptomima pridruži oticanje nogu, tupa bol u listovima, promjena boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju problem loše cirkulacije poprima zabrinjavajuću razinu.

No, nisu samo ekstremiteti zahvaćeni problemom loše cirkulacije i glava i vrat su također i to u vidu glavobolja, slabosti, šumova u ušima, otežanog koncentrisanja.

Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagovati, jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku i kada su šanse za izlječenjem gotovo minimalne.

Da biste poboljšali cirkulaciju, slijedite ove savjete:

Pijte dovoljno vode

Voda je sastavni dio krvi, što znači da je potrebno hidratirati tijelo kako bi cirkulacija bila nesmetana. Preporuka je piti oko 8 čaša vode dnevno. Ako se ste fizički aktivni ili se bavite tjelovježbom, poželjno je popiti čak i više.

Ustanite od stola

Dugotrajno sjedenje je zaista loše za kičmu, ali i za cirkulaciju. Ovaj položaj tijela slabi mišiće nogu i usporava protok krvi, što može uzrokovati ugruške. Pokušajte ustajati svakih 30 minuta ili barem češće mijenjajte položaje sjedenja.

Opustite se i istežite

Joga pokreće cijeli metabolizam i ubrzava cirkulaciju. Svakim istezanjem omogućavate bolji protok krvi i dostavu kisika u organe i ostale stanice tijela.

Aerobne vježbe

Trčanje, vožnja bicikla, hodanje, plivanje i slične vježbe, omogućavaju veći dotok zraka u organizam. To jača naše srce i smanjuje krvni pritisak.

Jedite manje mesa

Loša i usporena cirkulacija, često je rezultat neuravnotežene prehrane. Pokušajte jesti što manje crvenog mesa koje je obogaćeno zasićenim masnoćama. Jedite više svježeg voća i povrća. Smanjite unos soli i šećera.

Topla kupka

Topla i mirisna kupka može privremeno potaknuti cirkulaciju. Topla voda širi krvne žile i omogućava bolji protok krvi u ostatak tijela.