AUTOR ČLANKA
mr ph Alma Jažić
Magistar farmacijeApoteke RemediaBiografija
 
Zvuk hroničnog kašlja pušača je pojava sa kojom je većina nas upoznata, bilo da je riječ o ličnom iskustvu ili o osobi iz okoline. 

 U nastavku ćemo se upoznati sa pojmom pušačkog kašlja, sa uzrokom kašlja, te sa najboljim načinom tretiranja istog.

Šta je pušački kašalj?

Pušački kašalj je perzistentni kašalj koji se razvija kod osoba koje dugo vremena konzumiraju cigarete i duhanske proizvode. Pod pojom perzistentni, misli se na kašalj koji traje više od dvije ili tri sedmice.

U početku kašalj je obično suh (kod pušača koji ne puše vremenski dugo), ali vremenom počinje da proizvodi sluz. Sluz ili sekret može biti providan, bijeli, žuti pa čak i zeleni. Kašalj povezan sa pušenjem obično se pogršava sa početkom dana i poboljšava na kraju dana.

Šta uzrokuje pušački kašalj?

Naši disajni putevi obloženi su posebnom sluznicom koja disajne organe štiti od stranih tijela. Takozvane vrčaste ćelije proizvode tanku sluz na koju se lijepe strana tijela kao što su sitne čestice prašine ili uzročnici bolesti. Taj prirodni zaštitni film, poznat i kao mukus, oblaže cilije (fine dlačice s trepetljikama). Valovitim pokretima strane čestice se odvode se do ždrijela i na taj način uklanjaju iz organizma. Pušenje paralizuje ove ćelije da obavljaju svoju aktivnost. Umjesto da su „uhvaćeni“ u tranzitu, toksini ulaze u pluća i nastaje upala. U pokušaju da se pluća očiste od nakupljenih čestica i toksina kao reakcija tijela nastaje kašalj.

Dakle, jako je bitno izbaciti nakupljene čestice i toksine iz pluća. Ukoliko toksini i hemikalije, koje se nalaze u dimu cigareta ostanu u plućima, lučenje sluzi i izbacivanje toksina je onemogućeno što znači da toksini imaju više vremena za oštećenje osjetljivog tkiva pluća, što može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući i karcinom pluća.

Kako tretirati pušački kašalj?

Naravno, najbolje rješenje je prestanak konzumacije cigareta. Potrebno je naglasiti da se nakon prestanka pušenja kašalj obično pogorša u prvih nekoliko sedmica nakog čega slijedi poboljšanje. Potrebno je imati na umu da kašalj služi da se disajni putevi očiste od stranih materija koje udišemo. Zbog navedenog u terapiji se ne preporučuju sredstava za smirivanje kašlja. Kako bi se omogućilo izbacivanje sluzi, potrebno je koristiti ekspetoranse koji olakšavaju iskašljavanje. U toj skupini, N - acetilcistetin (Fluimucil®) zauzima važno mjesto. Lijek djeluje tako da učinkovito rastapa gustu bronhialnu sluz, olakšava iskašljavanje te pospješuje uklanjanje sluzi iz donjeg dijela dišnog sistema. Osim toga, lijek Fluimucil® ima i antioksidativni učinak i sprječava oštećenje ćelije sa slobodnim radikalima.