AUTOR ČLANKA
mr ph Alma Jažić
Magistar farmacijeApoteke RemediaBiografija

Proljetni umor nastaje kao posljedica poremećaja uzrokovanim smanjenjem imunološke odbrane organizma. U nastavku govorimo koje je navike potrebno ubaciti u svakodnevne aktivnosti kako bi poboljšali imunološko stanje organizma. 

 

Prije svega, za poboljšanje odbrambrene funkcije imunološkog sistema potrebno je uvrstiti određene navike u svakodnevnicu kao što je fizička aktivnost i konzumacija aktivatora imuniteta. Jako je bitno da se organizam postepeno prilagođava promjenama. Krenite sa laganim šetnjama, a svakodnevno povećajte broj koraka i intezitet. Uz kretanje, šetnjom provodite i više vremena na svježem zraku. Kako bi bili motivisani zadajte sebi dnevni cilj i pratite ostvarenje plana.

Jedan od aktivatora imuniteta je pravilna ishrana, koju je potrebno prilagoditi novom godišnjem dobu. Potrebno je povećati unos sirovih namirnica, voća i povrća dok je prerađenu hranu potrebno svesti na minimum. Osim toga, potrebno je povećati hidrataciju te smanjiti kofeinske i napitke sa umjetnim zaslađivačima.

Naravno, ponekad nije dovoljna pravilna ishrana za postizanje optimalnog stanja organizima. U praksi se jako dobro pokazala Graviola Plus, ekstrakt lista biljke Annona Muricata, koja u svom sastavu posjeduje brojne bioaktivne komponente koje oslabljenom organizmu pružaju podršku da povrati snagu kroz jačanje imunog sistema. Jako je bitno naglasiti da je riječ o jedinstvenom preparatu koji u samo dvije kapsule dnevno od 550 mg daje optimalnu dnevnu dozu. Graviola Plus je dostupna širom apoteka u BiH.