Mnoge žene paniče kada im menstruacija izostane. Trudnoća je potencijalni uzrok, ali postoji još mnogo razloga zašto je to tako.
Kašnjenje menstruacije ne znači uvijek da ste u drugom stanju. Postoje i drugi krivci zašto vam kasni menzes, a svi oni na različite načine, posredno ili neposredno, utiču na vaš menstrualni ciklus.
 
  • Provjerite datum
Mnoge žene pomisle da im menstruacija kasni, ali se najčešće ispostavi da nisu dobro izračunale datum. Pratite svoj ciklus na kalendaru. Prvi dan kada primijetite krvarenje je prvi dan vašeg ciklusa. Imajte na umu da nema svaka žena ciklus od 28 dana. Sve u rasponu od 21 do 35 dana je normalna pojava.
 
  • Izloženi ste velikom stresu?
Stres može da odloži početak ciklusa danima, sedmicama, pa čak i mjesecima. Kada ste napeti vaš organizam luči hormon koji se zove kortizol i ako je njegov nivo dovoljno visok može da blokira stvaranje drugog hormona koji se zove Gn RH i reguliše vaš ciklus. Bez Gn RH-a koji signalizira vašim polnim hormonima da počnu stvaranje unutrašnje obloge maternice i oslobađanje jajne ćelije, nastaje vakuum u vašem ciklusu. Kada se nivo kortizola spusti, Gn RH ponovo raste i ciklus se vraća u normalu.
 
 
  • Uzimate neke lijekove?
Određeni lijekovi mogu da poremete vaš ciklus tako što će odložiti ili blokirati ovulaciju. Antidepresivi su jedni od najčešćih krivaca. Neće svaka žena koja koristi ove lijekove za stabilizaciju raspoloženja biti suočena s promjenama u ciklusu, ali mogli biste da osjetite ovaj prateći efekat čim počnete s upotrebom propisane terapije ili čak poslije nekoliko mjeseci uzimanja lijeka. Drugi lijekovi koji mogu da utiču na ciklus su antipsihotici, neki steroidi, kao i pojedini lijekovi u okviru hemoterapije.
 
  • Počeli ste ili prestali da uzimate kontraceptivne pilule?
Kontraceptivne pilule sadrže vještačke hormone koji mogu da spriječe zadebljavanje unutrašnje obloge maternice ostavljajući na kraju ciklusa vrlo malo ili nimalo sadržaja koji bi trebalo da izbacite kroz menstrualno krvarenje. U zavisnosti od količine estrogena ili progesterona koje sadrži kontraceptiv koji koristite, može da se dogodi da uopće nemate menstruaciju ili da ona postane oskudna ili neredovna. Usljed prestanka uzimanja pilula također može da menstruacija izostane.
 
 
  • Promjena kilaže
Za žene je neophodno da održavaju određeni nivo masnih naslaga u organizmu kako bi mogle da ovuliraju. Ako ste izgubili kilograme i vaš indeks tjelesne mase (BMI - koji izražava procenat masti u organizmu) postane previše nizak, može da se dogodi da vam izostane menstruacija. Ista stvar može se dogoditi u slučaju da je vaš BMI postao previsok. Nivo masnih naslaga veoma je važan za ovulaciju zbog toga što je to pokazatelj da ste dovoljno zdravi da iznesete trudnoću.
 
  • Promjena boje menstrualnog krvarenja
Svijetlocrvena boja krvi se javlja u danima kada je menstruacija najobilnija. Intenzivna nijansa pokazuje da je u pitanju svježa krv koja je upravo izlučena iz vaše maternice. Nijansa nalik na hrđu uobičajeno se javlja na početku i pri kraju ciklusa kada je krvarenje manje intenzivno. Ova nijansa ukazuje da je krv izlučena nekoliko sati ili dana ranije i da je bila izložena utjecaju kiseonika. Kako izlaze posljednje količine krvi njegova boja postaje braonkasta. To je zbog toga što je izlučena nekoliko dana ranije i vjerovatno je bila zarobljena u unutrašnjosti vaše vagine.