Upala jajnika spada u grupu zapaljenskih bolesti male karlice, poznate i kao pelvična inflamatorna bolest.

Upalu jajnike uzorokuje bakterijska infekcija, a najčešće se prenosi seksualnim putem. Izlaganje hladnoći može pogoršati tok bolesti, ali je hladnoća sama po sebi ne može uzrokovati.

Najefikasnije se liječi antibioticima. Ipak, ovu bolest ne treba olako shvatiti. Kao posljedica upale jajnika može se razviti neplodnost usljed priraslica koje mogu ostati nakon izlječenja, a koje mogu onemogućiti normalnu reproduktivnu funkciju.

Pod upalom jajnika se često podrazumijeva zapaljenska bolest male karlice, jer upala pored jajnika gotovo uvijek obuhvata i druge okolne reproduktivne organe (jajovod, grlić materice, sluzokožu materice, vezivno tkivo materice, trbušnu maramicu).

 Nemojte ignorisati znakove upale jajnika, jer komplikacije koje može izazvati zaista mogu biti ozbiljne i trajne.

Upalu jajnika uzrokuje bakterija koja se prenosi seksualnim putem. Direktno izlaganje hladnoći ne može da uzrokuje upalu jajnika, ali se ipak može uvrstiti u faktor rizika. Hladnoća slabi imuni sistem, a time se stiču uslovi da lakše dođe do infekcije.

Uzroci upale jajnika

Najčešći uzork upale jajnika jesu hlamidija, mikoplazma, urealpazma i gonoreja. Ove bakterije se prenose seksualnim putem. Infekcija se širi od cerviksa (grlića) prema uterusu (materici), jajovodima i jajnicima, a može obuhvatiti kompletan trbušni zid.

U faktore rizika spadaju:

  • često menjanje partnera
  • nezaštićeni odnos (bez kondoma)

Simptomi upale jajnika

Upala jajnika često prođe i bez nekih očiglednih simptoma. Većina žena osjeti umjerene simptome:

  • bol u predjelu karlice ili donjeg stomaka
  • neprijatan osećaj ili bol tokom seksa koji se osjeća duboko u karličnoj regiji
  • bol prilikom uriniranja
  • krvarenje zimeđu dvije menstruacije ili nakon seksualnog odnosa
  • obilna menstruacija
  • bolna menstruacija
  • neuobičajena vaginalna sekrecija, naročito ako je žućkasta ili zelnkasta

U rjeđim slučajevima može se osjetiti i:

  • veoma jak bol u stomaku
  • visoka temperatura
  • osećaj bolesti
  • mučnina i povraćanje

Ukoliko primjetite neki od ovih simptoma, zakažite pregled kod ginekologa. Veoma je važno otpočeti terapiju brzo i efikasno. Rana dijagnostika i blagovremena terapija upale jajnika su veoma važni, kako bi se smanjio rizik od drugih komplikacija. Ginekolog će za dijagnozu upale jajnika obaviti ginekološki pregled, laboratorijske analize i moguće ultrazvučni pregled.

Tokom ginekološkog pregleda, liječnik provjerava da li se javlja bol u predjelu abdomena i jajnika. Ovo je ključna provjera postojanja upale. Veoma je važno proveriti vaginalni i cervikalni bris na postojanje upalnih agenasa. Ipak, negativni rezultati ne isključuju postojanje upale. Liječnik će provjeriti i eventualno uvećanje limfnih žljezdi u predjelu prepona. Laboratorijska analiza krvi će potvrditi prisustvo zapaljenja u organizmu.

Nadalje, moguće je da će biti potrebno uraditi i laboratorijsku analizu urina kako bi se provjerilo postojanje infekcije u urinarnom traktu i bubrezima. Liječnik dodatno može provjeriti i prisustvo polno prenosivih bolesti kao što su sifilis ili HIV.

Prevencija upale jajnika

Prevencija se bazira na smanjenju mogućnosti da dođe do pojave seksualno prenosivih bolesti. Najbolja zaštita je korištenje kondoma. Također je važno, da ukoliko osjetite abdominalnu bol koja vam je sumnjiva, posjetite ginekologa.