S dolaskom proljeća veliki broj osoba žali se na pospanost, nedostatak koncentracije, malaksalost, osjećaj bezvoljnosti i brzo umaranje. Spomenuti simptomi zajedno vode smanjenju sposobnosti za izvršavanje uobičajenih dnevnih fizičkih i psihičkih aktivnosti. Često smo razdražljivi, depresivni, tjeskobni, jednom riječju - iscrpljeni.

Proljetni umor ja za neke ljude realna smetnja i prepoznat je kao medicinski entitet, ali važno je napomenuti da se ne radi o bolesti, nego o normalnom fiziološkom procesu koji se s većim ili manjim intenzitetom javlja kod velikog broja ljudi.

Stučnjaci navode da se radi o sindromu proljetnog umora, odnosno o poremećaju koji je uzrokovan smanjenjem imunološke odbrambene snage organizma. Donosimo korisne savjete kako pronaći skrivene rezerve energije:

Odredite šta vam crpi energiju

Prvi korak u procesu ponovnog punjenja baterija je shvatiti na koji način vaš stil života može crpiti energiju. Na svakodnevnoj bazi česti su krivci dehidracija, pretjerano uživanje alkohola, striktne dijete ili previše šećera u hrani. Na sličan način djeluju i stres te napetost. Kako biste lakše mogli otkloniti moguće uzročnike, poželjno je voditi dnevnik umora barem mjesec dana kako biste ustanovili obrasce koji se ponavljaju.

Promijenite prehrambene navike

Sindrom proljetnog umora posljedica je prije svega nedostatka vitamina C, a također i povećanih potreba za dodatnom adaptacijom organizma na nove meteorološke prilike. Dugo zimsko razdoblje često je povezano s jednoličnom prehranom koja dovodi do smanjenja ili potpunog iscrpljenja zaliha vitamina C u našem organizmu. To s druge strane uzrokuje smanjene iskorištenosti kisika u stanicama tkiva i slabljenje imunoloških odbrambenih snaga našeg organizma. Prvi korak kojim sami pomažemo u izlasku iz ovog neugodnog stanja je promjena prehrambenih navika. Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćemo bržem svladavanju simptoma proljetnog umora.

Željezo je nužno

Učinkovitost unosa vitamina C bit će znatno smanjena ako uz taj vitamin ne konzumiramo željezo jer ono pomaže u njegovoj apsorpciji. Inače, anemija je često uzrok ekstremne iscrpljenosti u žena. Menstrualna krvarenja mogu sniziti razinu hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik u krvi. Simptomi uključuju obilne mjesečnice, blijedost (uključujući i nokte) te kratki dah. Niske razine željeza provjerite kontrolom krvne slike. Deficijenciju željeza možete ispraviti uzimanjem dodataka željeza te konzumiranjem hrane bogate željezom poput tamnozelenoga lisnatog povrća, govedine, janjetine, lješnjaka ili sardina.

Za energiju vam je potreban koenzim Q10

Koenzim Q10, antioksidans, igra vrlo važnu ulogu u načinu na koji proizvodimo energiju u našim stanicama te pomaže zaštititi srce od nekih elemenata srčanih bolesti. Kako starimo, razina Q10 opada jer ga naša tijela više ne proizvode toliko. Jedite hranu bogatu tim koenzimom - skušu, lososa, sardine, govedinu, kikiriki i špinat. Q10 također možete uzimati i kao dodatak prehrani.

Spavanje je uistinu bitno

Milioni ljudi ne spavaju dovoljno. Zdravo je spavati između sedam i osam sati po noći, a spavate li svega pet ili šest, zapravo gubite pune dvije noći spavanja sedmično. Stres je najveći uzrok poremećaja spavanja jer noću najviše razmišljamo o problemima. Koristan savjet je da držite papir i olovku pokraj kreveta kako biste mogli zabilježiti ono što vas muči. Ako ne možete zaspati, ne unosite kofein u organizam prije spavanja te pokušajte s biljkama poput valeriana (macine trave), hmelja, gospodinove krunice ili matičnjaka koji će vam pomoći da se smirite. No kako valerian na neke ljude može imati suprotan učinak, potrebno je dobro se raspitati o njemu prije uzimanja.

Poštujte prirodni ritam tijela

Mnogi se bore s premorenošću na poslu, međutim kada dođu kući pucaju od energije. Zašto je to tako? Dio objašnjenja je u cirkadijalnom ritmu tijela. Neki stručnjaci vjeruju da su naši tjelesni satovi namješteni tako da smo "tromi" oko dva popodne. Tjelesna temperatura teži smanjenju odmah nakon ručka te opet oko sedam navečer. To smanjenje tjelesne temperature potiče naša tijela da oslobađaju hormon melatonin koji potom šalje signal mozgu da je ubrzo vrijeme za počinak.

Prekontrolirajte štitnu žlijezdu

Štitna žlijezda kontrolira koliko brzo vaše tijelo spaljuje energiju, stvara proteine i reagira na druge hormone. Nedovoljno aktivna štitna žlijezda - hipotireoidizam - može prouzrokovati osjećaj umora i debljanje bez očitog objašnjenja. Također može uzrokovati suhu kožu i osjetljivost na hladnu vodu. To je ozbiljan problem koji zahtijeva pravilnu liječničku dijagnozu. Ako ga se ne liječi, hipotireoidizam može uzrokovati još veći umor, promjene na licu, produbljivanje glasa te opadanje obrva i trepavica.

Fizička aktivnost

Redovna vježba je jedan od najboljih načina da spriječite krizu s osjećajem općeg umora. Dok se krećete, dišete sve dublje poboljšavajući tako opskrbu tijela kisikom. Vježbajte vani gdje vam svjež zrak može pomoći očistiti glavu, a prizori i zvukovi mogu djelovati stimulativno na osjetila.

(NajDoktor.ba)