Piše: dr.sci. Elvir Imerov, specijalista kiropraktike

1. Uklonite toksine iz organizma

Dugotrajno izlaganje toksinima (ekološkim zagađivačima, kemikalijima koje izazivaju rak, konzervansima, pesticidima, teškim metalima i industrijskom otpadu) utječe na naš metabolizam, imuni sistem i uzrokuje pojave brojnih oboljenja. Toksini se, često i godinama, zadržavaju u tkivu i ćelijama cijelog tijela, uključujući i mozak.


2. Prevencija hroničnih bolesti

Toksini su odgovorni za brojne vrste raka, neurološke bolesti, bolesti srca, moždani udar ... itd.. Naše tijelo ima ugrađenu funkciju za detoksikaciju, ali ti mehanizmi su konstantno preopterećeni! Detoksikacija pomaže i poboljšava ono što naši organi pokušavaju da učine prirodno.


3. Jača funkciju imunog sistema

Ugrožen imunološki sistem čini nas ranjivim na prehlade i gripu, koje naravno utječu na kvalitet našeg života i produktivnosti. Redovna detoksikacija pomaže u jačanju imunološkog funkcioniranja sistema i u borbi protiv infekcije.


4. Gubitak kilograma

Toksini utječu na prirodnu sposobnost organizma da sagorijeva masti, što dovodi do debljanja. Dijabetes, bolesti srca i visok krvni tlak direktno su povezani sa tjelesnom težinom/gojaznošću.

Detoksikacija oslobađa tijelo od toksina, koji se nalaze u masnim ćelijama i ubrzava metabolizam.


5. Prevencija/usporava prerano starenje

Detoksikacija oslobađa tijelo od slobodnih radikala i teških metala djelimično odgovonih za starenje. Detoksikacije pomaže da se poveća nutrijenata apsorpcija, uključujući antioksidanse i vitamine, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.


6. Poboljšava kvalitet života

Jednostavno rečeno, naše tijelo ne radi dobro kada je puno toksina. Uslijed prisustva toksina možemo imati bolove u zglobovima, glavobolje, probavne smetnje, probleme sa spavanjem i nedostatak energije. Kao rezultat detoksikacije depresija može biti ublažena, a memorija poboljšana!


7. Povećanje energije

Nakon detoksikacije osjetit ćete rast mentalne, fizičke i emocionalne energije. Također, ljudi imaju tendenciju da spavaju bolje, kao i manju potrebu da stalno spavaju.


8. Poboljšava kvalitet kože

Nesumnjivo je da dijeta i ekološki toksini utječu na kožu.

Detoksikacija ublažava akne, i jača kosu i nokte, te nam daje prirodan i zdravi sjaj.

9. Mentalne i emocionalne jasnoće

Kada su usklađeni sistemi organa u ljudskom organizmu, pomak se javlja i u našim mentalnim i emocionalnim stanjima. Možemo podnijeti više stvari/obaveza u toku dana kada smo usklađeni, uravnoteženi i utemeljeni. Također, možemo donositi bolje odluke, analizirati preciznije i vidjeti stvari iz drugačije perspektive.


10. Vraćanje balansa sistemima u našem tijelu

Naši probavni, nervni i hormonski sistemi dizajnirani su da rade kao neodvojiva cjelina, a sve u funkciji postizanja optimalnog zdravlja našeg organizma. Kada naše tijelo preopteretimo toksinima i nezdravom hranom, ovi sistemi ne rade/funkcionišu kako bi trebali i kao posljedica navedenog skloniji smo prehladi i lakše se razbolimo.