Neovisno o godišnjem dobu ili atmosferskim prilikama, pojedinci se svakodnevno suočavaju sa pojačanim, nerijetko i sa izrazito intenzivnim znojenjem, bilo da je riječ o području tabana, ruku i pazuha, što im uveliko, naročito ukoliko je praćeno i neugodnim mirisom, otežava normalno funkcioniranje u životu.

Normalno je da znojenje pomaže u regulaciji tjelesne temperature, tako da stvara učinak hlađenja, ali prekomjerno znojenje neprijatan je fizički problem i osoba koja se pojačano znoji često je pod stresom. Također, kod primjerice pojačanog znojenja dlanova osobe često izbjegavaju rukovanje, čime prekomjerno znojenje prerasta i u sociološki problem. 

Šta uzrokuje pojačano znojenje? Kako se liječi? Ovo su samo su neka od pitanja na koja smo odgovor i korisne savjete potražili u Dermatološko kozmetičkom centru Farah, gdje smo razgovarali sa prof. dr. sci. Edinom Suljagićem, poznatim bh. dermatovenerologom.

Pojačana funkcija žlijezda znojnica

Doktor Suljagić objašnjava da je hiperhidroza pojam koji označava pojačano znojenje, odnosno generaliziranu ili lokaliziranu pojačanu funkciju žlijezda znojnica. Hiperhidroza može biti fiziološka, simptomatska ili genuina.

"Fiziološka hiperhidroza javlja se kod pojačanog fizičkog rada, u trudnoći, kod pretilih osoba, u klimakteriju ili u vrućoj klimi. Simptomatska se javlja kao jedan od simptoma bolesti poput  malarije, upale pluća i TBC-a. Hiperhidroza se, također, može javiti u stanjima kada postoji pojačana produkcija i koncentracija kateholamina - adrenalina i noradrenalina. To su stanja poput kardiovaskularnog poremećaja i hipoglikemije", kaže dr. Suljagić.

Nadalje objašnjava da pojačano znojenje može nastati i kao reakcija na uzimanje pojedinih hemijskih supstanci, kao što su lijekovi poput aspirina, penicilina, kortikosteroida, te alkohola i nikotina. Kofein, ističe ovaj stručnjak, također može uzrokovati pojačano znojenje.

"Kada poremećaj znojenja, u ovom slučaju hiperhidroza, nije simetričan, onda se tu vjerojatno radi o oštećenju živčanog sistema. Pojačano znojenje može biti uzrokovano i emocionalnim i psihičkim stresovima", kaže dr. Suljagić.

Dr. Suljagić otkriva da je genuina hiperhidroza obilježena prirođenom, odnosno nasljednom sklonošću pojačanom radu žlijezda znojnica.

"Karakteristika ovog poremećaja je pojačano znojenje, koje se karakteristično javlja na pojedenim regijama kao što su pazuho, dlanovi, tabani, a rjeđe zahvata lice, nos, vrat, prsa, leđa", kaže naš sugovornik i dodaje da se kao posljedica pojačanog vlaženja kože mogu javiti sekundarne komplikacije, kao što su sekundarne bakterijske ili gljivične kožne upale.

Podsjeća da je pojačano znojenje na tabanima često praćeno i neugodnim mirisima, čemu nije uzrok sam znoj nego bakterijska razgradnja znoja i površinskog sloja kože.

Da bi se smanjila ili eliminirala hiperhidroza, ovaj dermatovenerolog savjetuje redovno provođenje higijenskih mjera i nošenje odjeće i obuće prvenstveno napravljenih od prirodnih materijala.

Najidealnija metoda

"Kod genuinih hiperhidroza pokušava se ublažiti stanje prolaznim zatvaranjem izvodnih kanala žlijezda znojnica. Tu se upotrebljava 15-25 postotna vodena otopina aluminijklorid-heksahidrata, 2-5 postotna otopina taninske kiseline, te 5-20 postotna otopina formalina u vodi ili etanolu", kaže dr. Suljagić.


Kod pojačanog znojenja nogu uspješne rezultate je pokazao tekući puder s 20 posto heksametilen-tetra-amina.

Primjenu svih navedenih sredstava preporučuje uglavnom tokom noći, kada žlijezde znojnice zapravo miruju.

"Najidealnija metoda za smanjivanje rada žlijezda znojnica je BOTOX - botolinusni serum. Ubrizgan u kožu pazuha, dlanova ili tabana, botox smanjuje lučenje znoja i do 90 posto već tri dana nakon tretmana. Rezultat traje četiri do osam mjeseci nakon čega se funkcija žlijezda znojnica vraća na prvobitnu razinu", ističe naš sugovornik.

Botox, kaže, svoj efekat pokazuje blokadom acetilholinskih receptora na žlijezdama znojnicama.

"Tretman je siguran, traje svega 10-ak minuta i pruža izvrstan terapijski efekat. Može se ponoviti nakon šest mjeseci ili godinu dana i osim diskretnog crvenila i prolaznog laganog otoka ostalih nus pojava nema", otkriva prof. dr. Edin Suljagić, koji u dermatološko-kozmetičkim centrima Farah u Sarajevu i Tuzli, između ostalog, nudi najsuvremenije tretmane za prekomjerno znojenje, podmlađivanje i usluge u oblasti dermatoloških dijagnoza.

Ovaj bh. dermatovenerolog među prvima u regiji uveo je najnovije tehnologije iz područja dermatovenerologije, estetsko – korektivnih zahvata i primjene lasera. Usavršavao se i razmijenio znanja i iskustva i sa čuvenim dr. Oliverom Kreydenom, svjetskim stručnjakom iz oblasti borbe protiv prekomjernog znojenja, estetske dermatologije i laserskih tehnika te klasične dermatologije i dermatohirurgije.

JESTE LI ZNALI

Hypohidrosis (smanjeno znojenje)

Hipohidroza označava smanjeno lučenja znoja, odnosno smanjeno znojenje. Ovaj poremećaj može nastati u sklopu poremećaja hormonskog sistema (Addisonova bolest, hipotireoza), kod oštećenja središnjeg ili perifernog živčanog sistema, kod zatajenja bubrežne ili srčane funkcije.

Može nastati i kao simptom nekih kožnih bolesti kao što su psorijaza, pemfigus ili sklerodermija. Smanjeno znojenje može biti simptom povećanog gubitka tekućine iz organizma (dehidracija). U starijoj životnoj dobi hipohidroza je normalna, fiziološka pojava.

Bilo kakvi terapijski postupci uglavnom ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Anhidrosis (neizlučivanje znoja)

Anhidroza označava neizlučivanje znoja. Bolest nastaje u sklopu nasljednog poremećaja u razvoju tkiva kože. Takva poremećena koža ne sadrži žlijezde znojnice. Simptomi kod ovog poremećaja nastaju prvenstveno kao komplikacija suhe kože. Mentalna retardacija prati ovaj sindrom.

Adekvatnom terapijom koju preporuči dermatolog, pokušavaju se riješiti komplikacije nastale zbog pretjerano suhe kože.

NajDoktor.ba