AUTOR ČLANKA
Dr. Mirela Tuce
specijalizant interne medicinePOLIKLINIKA ATRIJUMBiografija

 

Gnojna angina predstavlja upalu krajnika (tonzilitis). Jedna je od najčešćih bolesti koje zahvataju ljudski organizam, a vrlo je česta kod djece. Ova bolest se manifestira upalom ždrijela, a ponekad može doći i do porasta temperature, glavobolje, slabosti i drugih simptoma. Komplikacije su iznimno rijetke i gotovo da nema neke veće životne opasnosti, ali svejedno spada u vrlo bolne i neugodne bolesti.

Zbog same upale krajnici obično postanu vidljivo crveni i otečeni. Na inficiranim krajnicima mogu se primijetiti površine s bijelim iscjetkom poput bijelih tačkica. Ponekad adenoidne vegetacije (treći krajnik) također mogu biti otečene, iako ih ne možemo vidjeti. To limfno je tkivo smješteno na stražnjem dijelu grla, iznad područja gdje se nalaze krajnici.

Krajnici su dio imunološkog sistema i pomažu kod zaštite od mikroorganizama koji mogu izazvati infekciju. Oni to čie tako da pohranjuju bijele krvne ćelije koje gutaju bakterije i viruse kako oni ulaze kroz nos i usta. To dovodi do lagane infekcije u krajnicima. Infekcija tada potiče imunološki sistem na stvaranje antitijela protiv budućih infekcija. Međutim, krajnici ponekad mogu biti svladani od bakterijske ili virusne infekcije. Zbog toga oteknu i upale se. 

                                 Na www.NajDoktor.ba potražite najboljeg doktora i zakažite termin ili pošaljite upit>>> 

Liječnik će vam dijagnosticirati gnojnu anginu pregledom grla, vizualnom procjenom, ili eventualno uraditi brisa grla, čiji rezultati obično budu gotovi za 24 do 48 sati. Također se savjetuje uraditi kompletna krvna slika (KKS), na osnovu koje se može utvrditi da li je riječ o virusnoj ili bakterijskoj upali.Prvi znakovi bolesti su zasigurno specifični bolovi u grlu, najčešće u stražnjem dijelu ždrijela i na području oko krajnika.

Bolovi su posebno izraženi prilikom gutanja i govora. Tada obično dolazi i do znatnog povećanja vratnih limfnih žlijezda i glavobolja. Od drugih simptoma se mogu javiti kao već navedeno povišena temperatura, groznica, malaksalost i umor. 

Upala krajnika koja je uzrokovana bakterijskom infekcijom obično se liječi antibioticima. Važno je dovršiti u cijelosti liječenje sa antibioticima jer prekidanje liječenja potpomaže stvaranje sojeva bakterija koje su otporne na antibiotike. Ukoliko je upala krajnika uzrokovana virusnom infekcijom, mora se usredotočiti na mjere olakšavanja bolesti sve dok virusna infekcija ne prođe.

Ponekad, liječnik može preporučiti hirurško liječenje, odnosno operativno uklanjanje krajnika (tonzilektomiju). Ovo rješenje se obično koristi samo kad upale krajnika utiču na opšte zdravlje ili ometaju disanje ili sluh.