Poznato je da tokom zime češće dolazi do pojave simptoma atopijskog dermatitisa. 

Nagli pad temperature i sezonа hladnog vremena kod osoba s atopijskim dermatitisom mogu da izazovu naglu pojavu simptoma poput svraba, crvenila, perutanja i pucanja kože.

Premda nije sasvim jasan mehanizam klimatskog uticaja na atopijski dermatitis, vjeruje se da je riječ o smanjenoj sposobnosti atopične kože da se adaptira na vremenske promjene.

Ekcem se često prvi put pojavljuje kod djece. Do 5. godine života, kod 1 od 10 djece dijagnosticirat će se ekcem. Mnoga djeca prerastu ekcem u svojim tinejdžerskim godinama. Oko 50 posto djece s ekcemom i dalje će imati ekcem u odrasloj dobi. Nerijetko se ekcem pojavljuje prvi put u odrasloj dobi, ali moguće je.

Zbog inače oslabljene zaštitne barijere kože, osobe sa atopijskim dermatitisom imaju veću sklonost isušivanju kože, stvaranju pukotina i prolaza za viruse, bakterije, iritanse ili alergene iz spoljne sredine.

Istraživanja su pokazala da je kod osoba sa atopijskim dermatitisom svrab jači tokom zime nego tokom ljeta, što je tako snažno izraženo da je stvoren termin "zimski ekcem".

Niska temperatura, smanjena količina sunčeve svjetlosti i vlage u zraku povezani su s pojačanim simptomima svraba i peckanja. Najvažniji od ovih činilaca je, ipak, temperatura zraka: što je ona niža, to je manje vlage u zraku, a naša potreba za utopljavanjem veća, čime koža teže "diše" i postoji veća mogućnost da dođe u dodir s vlaknima iz odjeće koja mogu da pogoršaju simptome. Premda je za osobe s atopijskim dermatitisom redovna adekvatna njega kože dio terapije, tokom zimskih mjeseci na nju treba dodatno obratiti pažnju.

Evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Iako vam tople kupke i tuširanje vrućom vodom može djelovati primamljivo tokom zime, smanjite temperaturu vode i dužinu tuširanja što je moguće više.
  • Ne trljajte kožu peškirom nego samo utapkajte vodu. Namažite hidratantnu kremu odmah nakon što ste osušili kožu.
  • Izbacite sapune, pređite na ulja za tuširanje.
  • Nabavite ovlaživače zraka za prostor.
  • Izbjegavajte koliko god možete hranu i supstance koji na vas djeluju kao alergeni.
  • Pijte mnogo vode.
  • Izbjegavajte kontakt s određenim materijalima.
  • Uzmite dodatke vitamina D.