Socijalna interakcija može da poboljša funkcije imunog sistema, dok stres ima isključivo negativno djelovanje

Vitamini, dobar san, higijena i zdrav režim ishrane prvi su elementi u borbi protiv infekcija. Međutim, na neke činioce moćnog imuniteta ne obraća se dovoljna pažnja. Evo šta još utiče na vaše zdravlje.

Dobar izbor masnoća

Hrana bogata dobrim mastima, poput oraha, lososa, avokada je zdrava i korisna. Ona pruža organizmu zdrave masnoće koje se koriste za njegu tijela i mozga. Sa druge strane, nezdrave masti nisu ni od kakve pomoći. Velike količine kolača, pomfrita i pice sa sobom nose lošu mast koja nije hranljiva. Loše masti vode ka gojenju, holesterolu, što narušava vaš imuni sistem.

Hitno rješavanje problema konstipacije

Ključni sistem za vaš imunitet je digestivni trakt. Zatvor znači da će otpadni proizvodi metabolizma u crijevima sprečavati adekvatnu apsorpciju hranljivih materija, ali i da je ugrožen balans dobrih bakterija u probavnom sistemu.

Kretanje

O fizičkoj aktivnosti se najviše piše u tekstovima o gojaznosti i dijetama, odnosno postizanju vitke linije. Međutim, uz regulisanje holesterola ili visokog pritiska, kretanje djeluje blagotvorno i na imunološke snage organizma kao što je lučenje endorfina ili dobar ritam kretanja limfe kroz tijelo.

Ograničene količine šećera u ishrani

Ponovo tema koja se povezuje sa tjelesnom težinom. Međutim, korisno je znati i da 100 grama šećera u odraslom ljudskom organizmu prosječne težine umanjuje sposobnost bijelih krvnih zrnaca da eliminiše klice za 40 odsto.

Druženje

Socijalna interakcija može da poboljša funkcije imunog sistema, dok stres ima isključivo negativno djelovanje. Pojedinim studijama je dokazano da uz aktivno druženje živimo znatno zdravije, a i duže. Jednim istraživanjem koje je pratilo 276 ljudi između 18 i 55 godina života dokazano je da su oni sa šest i više društvenih veza četiri puta bolji u borbi protiv virusa i prehlade.

ND