Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo donio je odluku o obustavi rada.

Sindikat je upozorio da se nastavlja se sa rušenjem statusa i standarda zdravstvenih radnika i poručuje da treba "zaustaviti one koji zloupotrebljavaju ovakav nakaradni sistem". 

"Tragično je što nikoga ne brinu ovakva dešavanja. Mi imamo predispozicije za kvalitetno zdravstvo, ali ga nemamo. Mnogima odgovara ovakvo stanje, jer se na ovaj način bogate. Lažna je slika da pacijent ima sva prava. Dobijanjem tzv. besplatnog lijeka pacijent je na gubitku. Ovakvo stanje odgovara samo onima na vlasti. Umjesto da se stvara kvalitet, mi stvaramo kvantitet na uštrb prvog", navodi se u saopćenju. 
Sindikat doktora medicine i stomatologije ne prihvata reforme, već hoće rekonstrukciju. Prvo rekonstrukciju u organizaciji i poslovanju ustanove, zatim rekonstrukciju kompletnog zdravstvenog sistema. 

"Zbog pogrešnog vođenja ustanove u prethodnom periodu i neselektivnog i nepotrebnog zapošljavanja došli smo u situaciju da moramo spašavati ustanovu i radna mjesta. Mi smo društvo sa jako velikom potrošnjom lijekova. Esencijalnu listu rade 'stručnjaci', kao da nisu iz oblasti medicine. Ovakva esencijalna lista samo nanosi štetu zdravlju stanovništva", poručuju iz oovg sindikata. 

Postavljaju pitanje koliko se samo lijekova baci i na taj način truje zemlja i voda. Umjesto da se sredstva ulažu u aparate i kadar, troše se na često nepotrebne lijekove. 

"Svjedoci smo zbog nebrige društva velikog odliva zdravstvenog kadra iz zemlje. Odlaze mladi, ali i iskusan kadar. Neće nam trebati lijekovi ako nećemo imati ljekare i ostale zdravstvene radnike", kaže se u saopćenju. 
Sindikat doktora medicine i stomatologije zbog svih ovih dešavanja, i nebrige društva donio je odluku i o obustavi rada i o tome obavijestio menadžment ustanove i ministricu zdravstva KS. 

Radiosarajevo.ba