Posle karcinoma dojke, rak grlića materice je drugi najčešći karcinom kod žena u našoj zemlji. Ovaj podatak je poražavajući jer je to bolest koja se redovnim pregledima može spriječiti.

“Ukoliko se rak grlića materice otkrije u ranoj fazi, izlječiv je gotovo u potpunosti zbog čega su od izuzetne važnosti redovni pregledi i skrining metoda koja je među pacijentima poznata kao PAPA test”, istakla je prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, ginekolog ZU “Medico-S” napominjući da su sada našim pacijenticama dostupne i savremene varijante PAPA testa koje otklanjaju i najmanju mogućnost greške.

Šta je PAPA TEST?

Budući da je rak grlića materice uzrokovan HPV virusom većina savremenih zemalja spriječava širenje ovog virusa vakcinacijom kao i organizovanim skriningom na rano otkrivanje raka grlića materice. U našem zdravstvenom sistemu najpoznatiji i najprihvatljiviji način prevencije je PAPA test.

“Kod nas je, kao preventivna mjera, dostupan PAPA test i to je zaista jednostavna metoda citološkog pregleda ćelija sa površine grlića materice i iz cerviklanog kanala, a sa ciljem otkrivanja i rane dijagnoze upalnih i tumorskih promjena”, dodala je Ćurić naglašavajući da pojednostavljena klasifikacija koja se naziva cervikalna intraepitelna neoplazija ili CIN glasi - grupe I i II su negativan nalaz, grupa III je sumnjiiv nalaz, a grupa IV i V predstavljaju pozitivan nalaz.

“PAPA testovi su nakon uvođenja zaista napravili svojevrsnu revulicu u ovoj oblasti, ali I oni, nažalost imaju svojih manjakovisti tako da u novije vrijeme pacijentima predlažemo ili PAPA test sa kolposkopijom kao obaveznim pregledom ili izradu LBC test jednom u tri godine”, savjetuje Ćurić

LBC PAP test – PAPA TEST NA TEČNOJ PODLOZI?

U novije vrijeme medicinska nauka unaprijedila je citološke nalaze, pa je u primjeni Liquid PAPA TEST koji uvela za jedina uvela i klinika Medico-S u Banja Luci. “PAPA test na tečnoj podlozi omogućava nam rano otkrivanje karcinoma grlića materice te je zahvaljujući novoj metodologiji procenat potencijalnih grešaka sveden na minimum”, istakla je Ćurić i naglasila da je ovim testom moguće je otkriti abnormalne ćelije u još ranijoj fazi, a iz istog uzorka obavlja se i HPV tipizacija kao i srining na polno prenosive bolesti.

Kako se dobija karcinom grlića materice?

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je najvažniji faktor rizika i uslov za nastanak karcinoma grlića u 99,7 % slučajeva. Prenosi se polnim putem.

“Duži period izloženosti virusu bez simptoma i razvoja promjena kao i činjenica da samo mali broj žena izloženih HPV infekciji zaista dobije karcinom dodatni je razlog za redovne preglede i kontrole jer se tako na vrijeme mogu uočiti promjene i spriječiti bolest”, ističe Ćurić dodajući da osim HPV infekcije, razvoju bolesti doprinose i drugi faktori kao sto su: pušenje, način života, pad imuniteta, stres, genetika.

Iz programa skrininga treba da se izuzmu žene koje nisu imale seksualne odnose i žene nakon porodjaja 8 nedelja.

Od raka grlića u našoj zemlji obolijeva oko 200 žena godišnje

Republika Srpska na godišnjem nivou bilježi oko 200 novooboljelih pacijentica od karcinoma grlića materice, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS. Naša ustanova dostavlja sve podatke zvaničnim institucijama i nastoji da prevenira karcinom među svojim pacijenticama. Na godišnjem nivou oko 4% naših pacijentica ima potencijalno sumnjiv nalaz koji tretiramo daljim metodama kao što su kolposkopija, biopsija grlića te prema potrebi, uvodimo terapijske metode.

Prema dostupnim informacijama u instititu za javno zdravstvo RS aktivnosti oko uvođenja HPV vakcinacije usporila je pandemija korona virusom.

 Medico-S