Čini se da je vrijeme silikona i hirurškog zatezanja lica iza nas. Primat su zauzeli neinvazivni estetski tretmani lica i tijela. Riječ je pomlađivanju i ulješpavanju bez skalpela, bez ožiljaka i dugotrajnog oporavka. Dodatna im je prednost što je nakon njih pacijent spreman vratiti se  svojim svakodnevnim aktivnostima.

Danas je hijaluron postao nezaobilazan postupak za povećanje volumena usnica, volumena jagodica te korekcije nazolabijalnih bora, a da su hijaluron i hijaluronski fileri apsolutni trend kod estetskih korekcija potvrdila je u razgovoru za Najdoktor. ba i dr. Aida Ćatić iz Poliklinike Melius.

Ova liječnica je možda na najbolji način unijela dašak glamura u estetske tretmane u BiH. Njoj njeni klijenti vjeruju. Za Najdoktor.ba, između ostalog, dr. Ćatić otkriva zašto izbjegava rad sa silikonskim materijalima, na čemu se temelji princip njenog rada te koji su favoriti među tretmanima koje nudi Poliklinika Melius. Također saznajte koliko su, prema mišljenu ove liječnice, Bosanke i Hercegovke njegovane žene te da li je ona lično odoljela estetskim korekcijama.    

Interesantno je da ste Vi zapravo doktorica dentalne medicine. Otkud ljubav jednog stomatologa prema estetskim korekcijama?

Diplomirala sam stomatologiju, a certificirani sam doktor kompanije Allergan, s obzirom da su ovakve edukacije odobrene stomatolozima. Također, mi stomatolozi dobro poznajemo anatomiju lica i njegove regije. Od početka školovanja susrećemo se sa špricom. Rekla bih da smo veliki manuelci.

Spomenuli ste profesionalne edukacije? O kakvim je edukacijama zapravo riječ?

Prošlog mjeseca vratila sam se iz Zagreba. To je jedna u nizu obuka i usavršavanje koje konstantno prolazim. Poliklinika Bagatin, zastupnici Juvederm hijaluronskih dermalnih filera,  koje proizvodi kompanija Allergan, ugostili su Rodinu Denkovu, vodećeg dermatologa za filere u jugoistočnoj Evropi. Tokom edukacije otkrila nam je vještine korekcije podočnjaka, nosa, brade i čeljsti dermalnim filerima Juvederm.

Poznavaoci  i ljubitelji estetsko - medicinskih tretmana tvrde da su danas hijaluron i hijaluronski fileri apsolutni vladari scene estetskih korekcija. Zašto je to tako?

Hijaluron je supstanca koju naš organizam proizvodi. Međutim s godinama ta proizvodnja opada i evidentni su efekti starenja. Ubrizgavanjem hijalurona ispod kože vraćamo licu svježinu, a hijaluronski fileri na usnama nikada neće izgledati neprirodno kao silikoni. I što je najvažnije rizici ne postoje!

Odlučila sam raditi isključivo sa hijaluronom, a ne sa silikonskim materijalom, jer mogu reagovati ako bilo šta krene po zlu. Juvederm ima najviše kliničkih studija od svih filera na svjetskom tržištu. Najviše su ispitani i najsigurniji su.

Ovi tretmani nisu rezervirani isključivo za žene. Njihova primjena uspješna je i u današnje vrijeme česta i kod muškaraca. Da li Vam i na koje estetske tretmane dolaze pripadnici jačeg spola?

Da! Vrlo često. Dosadašnje iskustvo pokazalo mi je da će muškarce u BiH najviše usrećiti botoks na čelu i oko očiju. To je nešto što ih najviše ispunjava. Tretman je vrlo suptilan na njihovom licu i muškarci u Polikliniku uvijek dođu na tretman botoksom.

Kada govorimo o pomlađivanju i uljepšavanju žena, koji su to najtraženiji tretmani u Poliklinici Melius?

Kod žena to su usne. Apsolutni su favorit. I sama sam posegnula za blagim tretmanom, iako sam imala pune usne. Nisam odoljela! Gotovo svaka druga žena, čak i ona sa punim usnama, želi ako ništa da joj usne budu iskonturisane. Hijaluronom im malo naglasimo rubove. Rijetke su koje će reći: Ne! Ja to ne želim. Osim toga, ovi tretmani doprinose ljepšem izgledu lica i vrlo su prirodni. Hijaluron je prirodna supstanca koja se nalazi u našem tkivu, šećer je po sastavu koji je posebnim tehnologijama tako umrežen da se u tkivu teže resorbuje. 

Juvederm ima tu vycross tehnologiju križanja hijalurona, koja mu je osigurala da na tržištu filera bude najpostojaniji i najkvalitetniji. Međutim, i najskuplji je filer na tržištu, no daje garanciju kvaliteta i dugotrajnosti, stoga vaše usnice neće resorbovati nakon mjesec dana od ubrizgavanja filera. S njim radi liječnik Kim Kardashian, što dovoljno govori o kvalitetu, jer ga koriste svi priznati ljekari u Americi i širom Evrope. Na Beverly Hillsu i Floridi svi ljekari, ukoliko ukucate njihove recenzije, vidjet ćete da rade sa ovim top filerom.

Osim na usnama, koje druge estetske tretmane preferiraju Bosanke i Hercegovke?

Juvederm može optimalno naglasiti vaše najbolje crte lica i pružiti vam prirodan izgled. Kod nas u Poliklinici Melius radimo tretmane sa novom linijom Juvederma. To su Volift za usnice, Volbella za podočnjake i Voluma za jagodice.

Juvederm je jako postojan i vrlo tražen. Ima tu vycross tehnologiju koja im je osigurala tri njihova nova filera. Volumom tretiram jagodice. Kod nekih pacijenata u jagodicama ima učinak trajanja do dvije godine. Proizvođač na pakiranju kaže da je to do 15 mjeseci, međutim prema mojim iskustvima postojan je i do dvije godine.

Volbella je malo rjeđi filer, kojim se mogu konturirati usnice. Također, tretiramo bore oko očiju gdje je koža vrlo tanka, kao i bore na čelu kada botoksom ne možete postići brisanje memorijskog traga, koji ostavlja mimika mišića.

Botoks se koristi za čelo, fileri nisu efikasni. Mimička aktivnost mišića neće učiniti da hijaluron bude postojan na čelu. Hijaluron na čelu ne podržavam i smatram da je to bačen novac, jer će se sve za mjesec dana vratiti. Jedino kombinacija botoksa i filera može biti korisna kod osoba, kod kojih botoks ne može da ispravi brazde. Naime, imate određeni broj jedinica botoksa koje se mogu ubrizgati u čelo. Morate računati da ne postoji nešto što može ublažiti njegovo dejstvo, morate čekati od četiri do šest mjeseci da dejstvo prestane. Botoks na čelu je efikasan, preporučljivo je da ga izvodi certificirani liječnik koji zna raspored mišića, koji ne bi smjeli biti pogođeni dejstvom botoksa.

Kada botoks ne može postići efekat na čelu, koje je jako naborano, bore popunjavamo filerom kao što je Volbella. Ona je rjeđa, viskoznija i na tako tankoj koži neće se presijavati. S njom tretiram podočnjake i žene su vrlo zadovoljne. S tim da je kontraindicirana za žene koje imaju vrećice ispod očiju. Naime, ukoliko bi ubrizgali filer pacijentu koji ima vrećice, dobio bi se kontraefekat, jer taj filer veže vodu za sebe i vrećice bi bile još veće. Otuda su indikacija isključivo pacijenti koji imaju usjeke od umora ili spavanja.

Kako se koriste dermalni fileri?

Fileri su veoma skup hobi, naročito sa Juvedermom, ali je izuzetno kvalitetan. Radila sam i sa drugim filerima, i znalo se dešavati da mi dođu pacijentice nakon 15 dana i pitaju: Gdje mi je filer sa usnica? Ja više nemam usnica. To su fileri koji se jako brzo resorbuju.

Pomlađivanje kože Juvederm dermalnim filerima je brzo i jednostavno. Ovim postupkom trenutno ćete izgledati i osjećati se osvježeno. Tretman se izvodi na način da injekcijom ubrizgamo filer na strateška mjesta kako bi poboljšao individualni izgled lica. Lice će dobiti na punoći i obliku, a pritom će zadržati prirodan, simetričan i uravnotežen izgled. Bilo da ste zainteresirani za poboljšanje izgleda lica ili pak osvježavanje i pomlađivanje izgleda.

Volift traje godinu dana u usnicama, ali u prosjeku od 9 do 12 mjeseci, što je individulano od osobe do osobe. Sve zavisi od toga da li neko trenira, kakva mu je metabolička aktivnost. No, zna se desiti da traje i duže od godinu. Imam pacijentice koje i nakon godinu dana ne dođu na korekcije. Još uvijek imaju postojan učinak filera. Po uputstvu proizvođača godinu dana ga ne smijete miješati ni sa jednim drugim filerom. I Volbella filer za podočnjake  također traje u tkivu godinu dana.    

Pored toga imamo i Juvederm Ultra Smile, čiji efekti traju također do 9 mjeseci. Međutim nije proizveden vycross tehnologijom, proizveden je običnim križanjem hijalurona i malo je gušći nego recimo Volift. Koristimo ga obično kod pacijenata koji mi dođu na korekciju gornje i donje usne, ili za konturu usana.

Da li su Bosanke i Hercegovke njegovane žene i koliko prema Vašem mišljenju posvećuju pažnje izgledu?

Jesu! Osjeti se ulaganje u izgled. Počinju sve više brinuti o izgledu. Ulažu u njegu, što je vrlo pohvalno. Ne štede da se počaste. Ko prepozna kvalitet ostaje mi dugo vjeran. Dosta je žena koje se njeguju i dolaze na tretmane. Posvećena sam poslu i žene su me jako brzo i dobro prihvatile. Jer, i sama sam veliki esteta. Držim do estetike. Mislim da imam smisla za lijepo i pacijentice kada vide da sam njegovana i da držim do izgleda, lakše mi se i prepuste,  iako sam vrlo mlada. Moj moto rada je softly izgled i on je favorit među ljekarima u Evropi. Dolaze pacijentice koje žele tretman na usnama sa 3 ili 4 mililitra. To nije nešto što podržavam, ispunim im želju, ali i uvijek kažem svoje mišljenje. Sve što je lijepo i suptilno naglašeno podržavam.

Pacijenticama sam dostupna 24 sata, ujutro ako im recimo otekne usnica znaju da je to normalna reakcija nakon tretmana. Ovo je danas izuzetno popularno zanimanje. Imam pozive majki, žele ispuniti želju svojim kćerkama, kojima je 18 godina. Dolaze na konsultacije s njima, žele da im se koriguje gornja usnica. Dolaze mi također i stariji bračni partneri, muž koji želi počastiti suprugu jagodicama, usnama. Žele lijepo izgledati. Raznolike dobne skupine  traže neinvazivne estetske tretmane i ovo je apsolutni trend stoljeća. Rekla bih imperativ koji je nekako krenuo iz Hollywooda i od sestara Kardashian. Uspostavile su trend rada na jagodicama i usnicama. Kod njih je sve to vrlo suptilno urađeno i jako dobro izgleda.

Vjerujem da često imate i pitanje da li je moguće uljepšati se, a da drugi ne primijete da sam nešto uradila na licu. Pretpostavljam da je u pitanju i doza straha?

Strah svi imaju i to je prirodna reakcija jer je riječ o zahvatima, koji se izvode na licu. Kad pokažem špricu vidite kako izgleda taj jedan mililitar. To je zapravo mala doza, naročito za površinu kao što su jagodice. Izgubi se na tako velikoj površini. Obično se u punim usnicama jedan mililitar nikako ne vidi, no, kod veoma tankih usnica vidjet će se.  

 

Pacijenti obično imaju dileme šta će se desiti ako im se to ne svidi. No, hijaluron je supstanca koja omogućava maksimalnu manipulaciju. Imamo enzim hijaluronidazu, držite ga u frižideru u ordinaciji i ukoliko se primjerice pacijentici ne svide usnice, ubrizgate hijaluronidazu. Za sat vremena ona neće imati ništa u svojim usnama. Isti je postupak bilo šta drugo da uradite. Zato sam se odlučila raditi isključivo sa hijaluronom. Ne koristim silikonski materijal. Mogu da reagujem, ukoliko se pacijentici ne svidi novi izgled što mi se u dosadašnjoj praksi nije desilo.

Mezoterapija je također vrlo efikasan i popularan tretman?

Prvenstveno efikasan i služi za njegu kože i prevenciju nastanka bora, ali ne i za ispravljanje bora. Na ovaj tretman svaka žena u Evropi redovno odlazi. Podrazumijeva se kao njega kože koju želite hidratizovati, dati joj blistavost i sjaj. Radim mezoterapiju sa Juvedermovim hydrateom. Druge kolege obično rade mezoterapiju sa mezokoktelima. Kod rada sa mezokoktelima u pitanju su puno veća razblaženja hijalurona, nego što je recimo kod Juvederma. Da biste uočili efekat mezokoktela, morate dva do tri tretmana ponoviti u roku od mjesec dana.

Sa Juvedermovim hydrateom u pitanju je puno veća koncentracija hijalurona, koji za dva dana kada taj hijaluron u koži veže vodu za sebe, dobijete efekat blistave i zategnute kože. Drugi odmah uoče vašu svježinu. Važno je znati da ukoliko redovno odlazite na mezoterapije, šanse za botoks i filere su kasnije sve manje i manje. Moto je spriječiti, a ne liječiti. Mezoterapija osigurava tonus kože, svježinu i sjaj.

NajDoktor.ba/I.Đ.