U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara danas je na Klinici za neurologiju UKC Tuzla održana konferencija za novinare. Cilj organizatora je bio javnosti predočiti važnost blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije kod pojave prvih znakova moždanog udara.

Moždani udar prema riječima prof. dr. Osmana Sinanovića, načelnika Klinike za neurologiju, predstavlja teško oboljenje koje izaziva visok stepen smrtnosti i onesposobljenja. Prema njegovim riječima incidenca novooboljelih u BiH je 1,5 do 2 pacijenta na 100.000 stanovnika.

Profesor Sinanović je istakao da je na Klinici za neurologiju UKC Tuzla u toku protekle godine hospitalizirano oko 900 pacijenata oboljelih od moždanog udara, što je dvije trećine od ukupnog broja hospitaliziranih na klinici.

Trombolitička terapija

Novinarima se obratio i prof. dr. Dževdet Smajlović, šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti, koji je istakao da moždani udar predstavlja kako zdravstveni tako i ekonomsko-društveni problem. Ovom prilikom prof Smajlović je istakao da je Klinika za neurologiju UKC Tuzla napravila značajan iskorak u pristupu pacijentima sa moždanim udarom primjenom trombolitičke terapije. Od uvođenja ovog pristupa, prije osam godina do sada je prema njegovim riječima, urađeno 200 primjena trombolitičke terapije.

Prof. dr. Mirjana Vidović je novinarima predstavila značaj prevencije istakavši da su razvijane zemlje smanjile broj oboljelih i povećali stopu preživljavanja dobrom prevencijom.

"Pušenje, fizička aktivnost, povišen krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma, povišene masnoće u krvi, stres i depresija su faktori rizika na koje uz promjenu kvaliteta života ili odgovarajuću terapiju možemo uticati i na taj način smanjiti pojavu moždanog udara", kaže prof. dr. Vidović, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Pravovremeno prepoznati simptome

O simptomima je govorio dr. Zikrija Dostović koji je podcrtao značaj edukacije stanovništva kako bi znali pravovremeno prepoznati simptome moždanog udara.

"Najvažnije je istaći da se ne smije gubiti vrijeme, jer liječenje mora započeti unutar prva tri sata", rekao je dr. Dostović, koji je naglasio da je uvođenjem Jedinice za moždani udar vrijeme laboratorijskih i radioloških pretraga svedeno na minimum i da se sve pretrage završavaju u okviru od sat i po vremena.

O značaju i ulozi medicinske sestre govorila je glavna sestra klinike, Alma Vuleta, koja je istakla da se uz liječenje na Klinici za neurologiju promovira i način zdravog življenja. Medicinska sestra u svom dijapazonu radnih obaveza ima i zadatak aktivno sudjelovati u edukaciji obitelji pacijenta, istakla je Vuleta.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji su najavili održavanje javne tribine koja će se održati u petak, 28. 10. 2016. godine u amfiteatru Medicinskog fakulteta sa početkom u 14 sati.

NajDoktor.ba