Rak grlića materice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg karcinoma dojke. Ipak, ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen.

U Evropskoj sedmici borbe protiv raka grlića materice stručnjaci ističu važnost redovitih ginekoloških pregleda radi prevencije raka grlića materice te naglašavaju da brigom i zaštitom svog zdravlja žene doprinose i zdravlju pa i sreći cijele obitelji.

Specijalista kliničke citologije prim. dr. Nina Jurić iz Poliklinike Sunce-Agram ističe da je otkrivanje raka grlića materice moguće mikroskopskom citološkom pretragom (analizom stanica). Tim je otkrićem (1924.) G.N.Papanicolaou, porijeklom Grk, spasio hiljade života žena čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je po njemu popularno nazvana "Pap" ili "Papa" test.

Citološka analiza

Navodi da se citološkom analizom rak može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju, koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom.

Istovremeno mikroskopičar može prepoznati većinu uzročnika spolno prenosivih bolesti (njih same ili karakteristične promjene koje izazivaju na stanicama) kojih je liječenje sastavni dio sprečavanja razvoja raka vrata materice.

Prosječna životna dob žene u kojoj nastaju maligna i premaligna oštećenja grlića materice danas je niža nego prije dva ili tri desetljeća, zbog utjecaja faktora njihova razvoja.

"Najznačajnijim uzrocima rizika smatraju se rani početak spolnog odnosa (prije 18. godine), mijenjanje spolnih partnera, spolno prenosive bolesti i pušenje", kaže ona.

U borbi protiv raka grlića materice razlikuje se primarna i sekundarna prevencija.

"Postupci primarne zaštite sprječavanja bolesti (npr. zdravstveno prosvjećivanje o samozaštiti od uzroka rizika), a metode sekundarne zaštite (na prvom mjestu citologija) bolesti rano otkrivaju. Stoga posjeta ginekologu i citološka analiza po početku spolnoga života ili nakon 20. godine, te redovite kontrole pružaju mogućnost otkrivanja uzročnika spolno prenosivih bolesti, predstadija i početnog stadija raka, kad je on još izlječiv", naglasila je.

Prim. dr. Nina Jurić ističe da je rak grlića materice prouzrokovan nekim tipovima humanog papilloma virusa (HPV).

Infekcija HPV-om

"Postoji više od 100 tipova HPV-a, od kojih oko 15 može prouzrokovati rak vrata materice. Većina odraslih ljudi će u neko vrijeme života biti inficirani HPV-om koji će obično nestati sam po sebi bez ikakvih problema. Ako HPV infekcija ne prođe, rizik za nastanak raka vrata materice može biti povećan", kaže ona.

Rak grlića materice nije stvar naslijeđa. Glavni razlog nastanka ove vrste raka je virus.

"Virus se prenosi tokom spolnog odnosa. Infekcija je moguća i bez penetracije, samo kontaktom 'kože na kožu' u genitalnoj regiji. Svaka je spolno aktivna žena u opasnosti od zaraze. Tokom života spolno aktivna žena ima 60 posto rizika od infekcije HPV-om. Zato je osobito važno redovito obavljati ginekološki pregled. U oko 80 posto slučajeva, infekcija HPV-om prolazi spontano. U nekim slučajevima ona ne prolazi spontano, nego postaje trajna. Vjeruje se da se rak vrata materice u mnogo slučajeva razvija kad dva ili više faktora rizika djeluju zajedno", dodaje.

Povećani rizik za razvoj cervikalnog karcinoma imaju žene koje, kako je kazala, počinju sa spolnim životom prije 18. godine života, jer je do 18. godine života sluzokoža vrata materice osjetljiva, nezrela i tanka.

"Zbog ovoga je kontakt s virusima u ranom životnom periodu naročito rizičan. Pod povećanim rizikom su i žene koje imaju više seksualnih partnera. Također rizik za nastanak promjena na vratu materice raste i kontaktom s partnerima s visokorizičnim ponašanjem, pojasnila je.

Liječenje

Liječenja raka grlića materice ovisi o vrsti, veličini i obliku tumora, stadiju bolesti, dobi i općem zdravstvenom stanju pacijentice.

"Ako je bolest otkrivena u ranom stadiju, dovoljno je ukloniti oboljelo tkivo, bez uklanjanja uterusa. Kod slučajeva kada je bolest u naprednom stadiju neophodno je uklanjanje uterusa (histerektomija). Zračenje i hemoterapija se koriste kad je tumor proširen i izvan zdjelice ili kad su prisutni recidivi", ističe.

Teoretski gledano, kako je kazala, nijedna žena ne bi smjela oboljeti od raka grlića materice, jer je to organ koji je dostupan oku tokom ginekološkog pregleda.

"Rak vrata materice je rak koji se može otkriti i spriječiti. Ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen", kazala je prim. dr. Jurić.

Ako još uvijek niste pročitajte

Dr. Suada Tinjić: Rak grlića materice može se prevenirati redovnim pregledima

Dr. Aida Zujović-Ajanović: Šta treba znati o raku grlića materice

Evropska sedmica borbe protiv raka grlića materice obilježava se ove godine od 22. do 29. januara, a cvjetovi mimoze označeni su kao podsjetnik senzibiliziranja javnosti na važnost redovitih ginekoloških pregleda radi prevencije raka grlića materice.

NajDoktor.ba