Kiropraktika je zdravstvena metoda koja se bavi funkcionalnim poremećajima zglobova kičme i zglobova ekstremiteta te poremećajima rada unutrašnjih organa koji su njima izazvani. Zbog funkcionalnih poremećaja kičme često se javljaju bolovi u različitim dijelovima tijela, kao i poremećaji funkcije različitih organa bez prisustva bolova u kičmi.

Ova suvremena zdravstvena disciplina u Americi, Australiji i Kanadi treća je najrazvijenija zdravstvena profesija, međutim u Bosni i Hercegovini još uvijek je nedovoljno poznata.

Koje zdravstvene smetnje liječi kiropraktika? Da li je bolna ova metoda? Kome se preporučuje? Na sva ova pitanja odgovor smo potražili u Poliklinici Dr. Nabil u Sarajevu, gdje smo razgovarali sa doktorom kiropraktike Elvirom Imerovim.

Naš sugovornik na početku razgovora ističe da danas u svijetu postoje fakulteti kiropraktike poput onih u Americi, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Japanu. Upravo je dr. Imerov  u Americi pohađao petogodišnji doktorski studij kiropraktike na Logan College of Ciropractic i odbranio doktorski rad: Neuroplastičnosti sportskih ozljeda, prevencija, rehabilitacija nakon moždanog udara.

Efikasna i neškodljiva

"Kiropraktika je danas u izuzetnom usponu u cijelom svijetu, naročito u njegovim najrazvijenijim dijelovima. U Americi broj doktora kiropraktike raste pet puta brže nego broj doktora medicine", kaže dr. Imerovo, koji je uporedo sa studijem kiropraktike završio i dvije godine kliničke edukacije i prakse, uključujući pomoćnu ortopedsku i neurološku fizikalnu terapiju.

Kiropraktika je, kako ističe, postigla ovakav uspjeh zbog brzine otklanjanja tegoba, njene efikasnosti i neškodljivosti. Naglašava da je terapija kiropraktikom potpuno bezbolna, i prema njegovim riječima čak i prija.

"Postoji dosta tehnika kiropraktike, tako da jedna terapija može da traje od nekoliko minuta do skoro sat vremena", objašnjava ovaj stručnjak i precizira da organska oboljenja nisu predmet interesa kiropraktike.

"Kiropraktika se ne bavi strukturnim, degenerativnm, upalnim i neoplastičkim poremećajima koštano-mišićnog sistema", kaže dr. Imerov i otkriva da se kiropraktika kod organskih oboljenja može koristiti isključivo za saniranje funkcionalnih ispada na koštano - mišićnom sistemu, nastalih kao posljedica primarne bolesti i ima isključivo palijativnu primjenu.

Kiropraktika se, prema njegovim riječima, bavi reverzibilnim hipofunkcijama zglobova kičme i ekstremiteta i efektima koji ti poremećaji imaju na rad pojedinih organa, organskih sistema i organizma u cijelini.

"Preciznije, smanjena pokretljivost zglobova koja se ponovo može uspostaviti odgovarajućim manuelnim zahvatima je glavna indikacija za kiroipaktički tretman", kaže dr. Imerov te otkriva da smanjena pokretljivosti pojedinih dijelova kičme koju najčešće prate bolovi u zglobovima i mišićima, može nastati na različite načine. Najčešće je to zbog direktne ili indirektne traume (spazam mišića), iznenadnog pokreta tijela, usljed dugotrajnijeg atipičnog položaja tijela ili iznenadnih brzih i snažnih pokreta tijela. Sve navadeno, navodi dr. Imerov, može dovesti do funkcionalne blokade pokretljivosti zgloba koja nastaje refleksim putem.

Funkcionalna cjelina - arton

"Ta funkcionalna blokada zgloba uvijek je praćena smanjenom pokretljivošću, rijetko potpunom nepokretnošću. Pored poremećaja u pokretljivosti zgloba prisutan je uvijek u većoj ili manjoj mjeri i spazam pripadajućih mišića, a neurofiziološke promjene u zglobu prenose nervnim putem impulse u cijeli segment tijela kojem taj zglob pripada i remeti rad čitavog segmenta", kaže ovaj specijalista kiropraktike.

Kiropakrtika, kako ističe, ne posmatra zglob izolirano od njegovih fiuncionalnih dijelova, kapsule, mišića, ligamenata, nerava  i krvnih sudova nego ga posmatra kao funkcionalnu cjelini koja se naziva artron.

Različite manuelne tehnike koje se koriste za otklanjanje navedenih poremećaja dovode do ponovnog uspostavljanja funkcije artrona, funcije pripadajućeg segmenta i cijelog organizma.

"Istraživanja pokazuju da više od 80 posto ljudi su barem jednom u životu pati od poremećaja, koji mogu da nastupe u radu bilo kojeg organa ili organskog sistema, a u potpunosti ili djelomično su uzrokovani poremećajima u pokretljivosti kičmenog stuba", precizira dr. Imerov.

Učestali problemi sa kičmom započinju već u djetinjstvu, odnosno, godinama prije nego što se pojave klinički simptomi. Ako se otkriju na vrijeme većina ovih poremećaja može se otkloniti i zbog toga je, kako ističe, pregled kičme kog djece od velike važnosti.

Idealan dobni uzras

Kiropraktička dijagnistika i tretmani provode se na osobama oba pola svih dobnih uzrasta, praktično od prvog dana rođenja pa do duboke starosti. Idealan dobni uzrast za kiropraktički tretman su mladost i zrelo doba, jer su u tim periodima života funkcionalni poremećaji najčešći i najbolje se saniraju. Kiropraktički tretmani nisu bolni niti su grubi i neprijatni. Međutim kod nekih pacijenata se u roku od 12 do 24 sata poslije tretmana mogu pojaviti različite reakcije u vidu bolova blažeg ili umjerenog intenziteta koji nestaju nakon nekoliko dana.

• Na kiropraktički tretman treba doći opušten i spreman na saradnju sa kiropraktičarem jer dobra suradnja ponekad može biti odlučujuća za uspjeh tretmana.

• Prije tretmana ne treba konzumirati alkohol ni u najmanjim količinama niti treba uzimati lijekove sa psihotropnim dejstvom.

• Po završetku tretmana pacijent treba izbjegavati veće fizičke napore, kao što su dugotrajna vožnja automobila, podizanje tereta, rad u sagetom položaju i slično.

• Tokom izvođenja kiroprakatičkih pregleda i tretmana pacijent na sebi ima samo donji veš.

Osim manipulacije kičme, kod pacijenata se također vodi briga i o držanju tijela, prehrani, te tjelovježbama, kaže naš sugovornik, koji osim što svakodnevno pomaže pacijentima kroz posao u Poliklinici Dr. Nabil u Sarajevu, također i svojim klijentima u fitness centru Terme Ilidža propagira zdrav način življenja, stavljajući naglasak na podizanje svijesti o značaju redovnih fizičkih aktivnosti i načinu ishrane.

Inače, dr. Imerov lični je kondicioni savjetnik najboljem bh. K1 borcu Dževadu Poturku, koji ga je angažovao kao vrhunskog majstora tokom kondicionih priprema, priprema izdrživosti i pravilne prehrane. Naime, tokom cjelokupnog školovanja u Americi dr. Imerov radio je kao osobni trener i nutricionista u najprestižnijem sportskom centru Lifetime Fitness u St. Louisu, a karijeru osobnog trenera nastavlja povratkom u rodno Sarajevo 2013.  gdje trenutno i živi.

Kada posjetiti sertificiranog kiropraktičara:

• Patite li od bolova u donjem dijelu kičme ili vam se čini da glavobolje nikada neće proći?
• Povrijeđeni ste na poslu ili ste imali saobraćajni udes i patite od bolova?
• Bavite se sportom, ali poslije toga osjećate ukočenost i bolove u zglobovima?
• Trudni ste i imate bolove u leđima i stomaku?
• U zlatnim ste godinama života, ali vam bolovi i žigovi ne daju da uživate u penziji?
• Zabrinuti ste za vaše zdravlje zbog brojnih tegoba koje se stalno smjenjuju, dolaze, odlaze i ponovo se vraćaju, a dosadašnje liječenje nije dalo nikakve rezultate?
• Zabrinuti ste za zdravlje i razvoj vašeg novorođenčeta ili djeteta?

NajDoktor.ba