AUTOR ČLANKA
Dr.sci. Elvir Imerov
Spec. kiropraktikePoliliklinika "Dr Nabil"Biografija
Cervikogena glavobolja počinje u vratu i uzrokovana je poremećajima gornjeg dijela vratne kralježnice. Kod ovih vrsta glavobolje, bol često nalikuje simptomima migrene i teže ih je razlikovati. 

U početku se može javljati povremeno, potom se bol širi na jednu stranu odnosno polovicu glave i prelazi u gotovo kontinuiranu bol. Osim toga, bol može biti pogoršana tokom naglih ili brzih pokreta u vratu, kao i kod preopterećenja prilikom određenog položaj vratne kralježnice, bilo da je riječ o dinamičkom ili statičkom opterećenju poput položaja na radnom mjestu, prilikom kojeg su oči dugotrajno fokusirane na monitor računara.  

Potencijalni uzroci cervikogenih glavobolja

Cervikogenu glavobolju često može uzrokovati prekomjerni stres odnosno napetost u vratu. Ova glavobolja može biti uzrokovana i usljed cervikalnog osteoartiritsa, ostečenja diska, ili povrede vrata tipa pokret koji iritira ili komprimira cervikalni živac. Koštane strukture vrata (npr. aspect zglobova/facet joints) i njegovih mekih tkiva (npr. mišici) također mogu doprinjeti razvoju cervikogenih glavobolja.

Uloga spinalnog živca

Spinalni živci omogućavaju komunikaciju između mozga i tijela preko kičmene moždine. Na svakom nivou vratne kralježnice je skup spinalnog živca; jedan na lijevoj strani i jedan na desnoj.

C1, C2/ ili C3 mogu biti uključenii u razvoj cervikonene glavobolje, jer ovi nervi omogućavaju funkciju (pokret) i senzaciju glave ili vrata. Kompresija živca može izazvati glavobolju i bol.

Simptomi cervikogene glavobolje

Karakteristično za ovaj oblik glavobolje jeste da se javlja bez lupanja/pulisiranja u gornjem dijelu vrata i bazi lubanje. Ponekad se proteže prema dolje u vrat i između lopatica. Bol se može osjetiti iza obrva ili čela, iako problem potiče iz vratne kralježnice.

Bol obično počinje nakon iznenanadnog pokreta vrata, kao što je kihanje. Osim bola u glavi i/ili bola u vratu, simptomi ove glavobolje su:

Ukočen vrat
Mučnina i /ili povračanje
Vrtoglavica
Zamagljen vid
Osjetljivost na svjetlo ili zvuk
Bol u jednoj ili obje ruke
Otežano kretanje vrata

Faktori rizika

Faktori rizika koji mogu utjecati na pojavu ovog oblika glavobolje ili pogoršavaju cervikogene glavobolje su:

Poteškoće sa spavanjem
Cervikalni disk problem
Trenutne ili prethodne povrede vrata
Loše držanje
Stres mišića

Dijagnoza cervikogene glavobolje

Dijagnostička ispitivanja mogu uključivati:

Temeljnu anamnezu sa fizičkim i neurološkim pregledom
Rendgen
MRI
CT