AUTOR ČLANKA
Dr.sci. Elvir Imerov
Spec. kiropraktikePoliliklinika "Dr Nabil"Biografija

 
 
Za pojam išijas vezuju se simptomi poput bola u nozi i eventualno peckanje, utrnulost ili slabost, koji utiču na donji dio leđa i putuju kroz stražnjicu i niz veliki bedreni živac. Išijas sam po sebi nije medicinska dijagnoza, on je osnovni simptom zdravstvenog stanja odnosno bolesti kao što su lumbalne hernije diska, spondilolisteza ili stpinalna stenoza, kao i degenerativne bolesti diska.

Bol nerva

Išijas često karakteriziraju jedan ili više sljedećih simptoma:

• Konstantna bol u samo jednoj strani stražnjice ili noge (rijetko u obje noge)

• Bol koja se povećava kod sjedenja

• Bol u nozi, kao što je peckanje, prženje ili tupa bol

• Slabost, utrnulost ili otežano kretanje nogu, stopala, i / ili prstima

• Oštra bol koja može otežati ustajanje ili hodanje

• Bol koja se spušta niz nogu u stopalo i prste

Bolovi u bedrima mogu varirati od iritirajućih rjetkih do stalnih i onesposobljavajućih.

Simptomi se obično zasnivaju na lokaciji bolnog nerva. Iako simptomi mogu biti potencijalno iscrpljujući i bolni, mogu nerijetko oštetiti i sciatic n./bedreni nerv uključujući kičmenu moždinu (rjeđe).

Kod nekih osoba išijas može biti bolan i iscrpljujući, dok kod nekih ti simptomi mogu biti iritantni sa potenicjalnim pogoršavanjem.

Uz bol u nozi može biti prisutan i bol u donjem dijelu leđa, ali je ta bol u nozi mnogo izraženija. Pacijenti obično opisuju tu bol kao električno sjevanje kroz nogu, prženje ili vruće probadanje.

Isijalgijski simptomi

Obično se kod išijasa javlja bol samo na jednoj strani tijela i zrači iz donjeg dijela nazad u bedro i opet niz nogu. Neke kombinacije navedenih simptoma su sljedeće:

• Konstantna bol u samo jednoj strani stražnjice ili noge, ali rijetko u obje strane

• Bol koja nastaje u donjem dijelu leđa ili stražnjice i nastavlja duž bedrenog živca-dole sa zadnje strane butine i na potkoljenice i stopala

• Bol koja se manje osjeća kada pacijenti leži ili hoda, ali se pogoršava kada stoji ili sjedi

• Bol se obično opisuju kao oštar 

• A "igle-i-igle" senzacija, utrnulost ili slabost, ili peckanje senzacija niz nogu u nekim slučajevima

• Slabost ili ukočenost prilikom kretanja nogu ili stopala

• Jaka bol u jednoj nozi, što izaziva teško ustajanje ili hodanje 

• Bol i drugi simptomi u prstima 

• Bol u donjem dijelu leđa 

Simptomi se mogu intenzivirati tokom naglog pokreta kao sto su kihanje ili kašalj ili kod promjene položaja na primjer iz sjedenja u stajanje. Određeni simptomi zavise od uzorka išijasa. Savijanje tijela unazad ili hodanje na dužu udaljenost izaziva simptome, koji su uzrok spinalne stenoze. Savijanje tijela unaprijed izaziva simptome koje je uzrokovala lumbalna hernija diska.

Simptomi išijasa za svaki korijen nerva

Postoje dva nervna korjena koji izlaze iz lumalne kralježnice (L4 i L5) i tri koja izlaze iz sakralnog segmenta (S1 S2 S3). Ovih pet živaca zajedno formiraju bedreni živac, a zatim se ponovo granaju u nogu i stopalo.

Simptomi išijasa L4 korjena živca obično se reflektuju bolom u butini. Pacijenti mogu osjećati slabost kod ispravljanja noge ili smanjeni refleks.

Kod L5 živca, simptomi i bolovi  mogu se proširiti do palca i gležnja.

Pacijenti mogu osjećati bol ili ukočenost na površini stopala, posebno na “web” kože između palca i drugog prsta.

Kod S1 korijen živca, išijas pogađa vanjski dio stopala što se odražava na mali prst i prst do njega. Pacijenti mogu da osjete slabost kod podizanja pete od zemlje, ili pokušaju hodanja na prstima. Pokretljivost gležnja može biti smanjena. Kod više komrpimiranih korjena živaca, mogu se kombinovati gore navedeni simptomi.

Neki navedeni simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju. Nerijetko zahtijevaju operaciju. Za hitnu medicinsku intervenciju ukazuju sljedeći simptomi:

Simptomi koji se pogoršavaju a ne poboljšavaju, što može ubrzati ostećenje živca, posebno ako su simptomi progresivni i uzrokuju slabost noge.

Simptomi koji se javljaju u objema nogama (tzv. Bilateralni išijas) ili uzrokuju disfunkciju rada mokraćne bešike ili smetnje kod stolice, kao i osjetljivost u genitalnom području ("područje sedlo")

Cauda ekvine sindrom je akutna kompresija jednog ili više nervnih korjena koji se javljaju relativno rijetko (u otprilike 2 posto slučajeva kod hernije lumbalnog diska) i mogu izazvati paralizu.

Išijas koji se javlja nakon nesreće ili traume, ili ako se razvija u tandemu s drugim pokazuje simptome kao što su groznica ili gubitak apetita, što je također razlog za brzu medicinsku evaluaciju. Pacijenti trebaju tražiti medicinsku pomoć odmah ako smatraju da postoji razlog za zabrinutost.

Vrste simptoma bola bedrenog nerva

Simptomi išijasa kao sto su nervni bol, utrnulost, peckanje i slabost su varijabilni i prvenstveno se reflektuju u zadnjicu, ili zadnjem dijelu butine ili čak u nožnim prstima.

Različite vrste bola duž bedrenog živca

Išijas od nervnog korjena L4

Simptomi su bol u donjem dijelu kičme, ili ukočenost u medijalnom dijelu potkoljenice i stopala. Slabost može onemogućiti da stopalo podignete gore (hodanje na peti), i smanjenje refleksa.

Išijas nervnog korjena L5

Ako je zahvaćen L4-L5 segment, pacijent može osjetiti slabost u produženju palca potencijalno u gležnju. (tzv. stopalo pad) bolovi ili ukočenost se javlja posebno između palca i prsta do njega.

Išijas nervnog korjena S1

Simptomi na ovom L5-S1 koji je na dnu kičme mogu prouzrokovatii bol u bočnom dijelu stopala i izazvati poteškoće u podizanju pete od zemlje ili hodanju na prstima. Simptomi mogu varirati ovisno od drugih faktora kao sto su anatomske varijacije i stepen i karakteristike specifične patologije. 

Išijas tretman

Pokazalo se da tretmani kiropraktike pružaju efikasno olakšanje bolova kod mnogih pacijenata. Neki od najčešćih oblika tretmana za išijas uključuju kiropraktičke manipulacije, akupunkturu, kognitivno-bihevioralnu terapiju i masažu.

Kiropraktika ručno

Ručno obavaljanje kiropraktike izvode adekvatno obučeni zdravstveni profesionalci kao sto su doktori kiropraktičari, usmjereni na pružanje tretmana na kičmenom stubu što omogućava rješavanje brojnih problema koje prouzrokuje bolove bedrenog živca. Tretman/manipulacija od strane adekvatno obučenih zdravstvenih profesionalaca mogu stvoriti uslove za brže i sigurnije ozdravljenje, i ne bi trebalo biti bolno.

Uslovi za išijalgiju i simptomi

Iako su najčešći simptomi išijasa uzrokovani problemom u donjem dijelu leđa, postoje i drugi uvjeti koji mogu dovesti do simptoma poput išijasa. To su pritisak na korijen sakralnog živca to jest sakroilijačna disfunkcija. simptomi disfunkcije sacroilijačnog zgloba mogu uključivati išijas - kao bol ili ukočenost koja se često opisuje kao duboka bol koja se osjeti unutar nogu više nego linearno.

Pritisak na bedreni živac izazvan piriformis mišićem

Ovaj pritisak na bedreni živac može zategnuti i iritirati bedreni živac (tzv. piriformis sindrom). Osim toga bilo kakve promjene u tijelu, kao što je nošenje viška kilograma tokom trudnoće mogu dovesti do išijasa.