U normalnoj trudnoći štitna žlijezda se diskretno poveća što se može ustanoviti fizikalnim pregledom. 

Serumske vrijednosti tiroido-stimulirajućeg hormona (TSH) i njegovog nadređenog (TRH) hormona su identične kao i izvan trudnoće dok je vrijednost proteina koji nosi hormone štitne žlijezde (TBG) povišena zahvaljujući povećanoj produkciji estrogenih hormona. Zbog toga su hormoni štitnjače (T3 i T4) u trudnoći povišeni, ali je njihova biološka aktivnost nepromijenjena.

Hipotireoza u trudnoći

"Većini trudnica koja se liječi zbog smanjene funkcije štitne žlijezde (hipotireoze) bolest je otkrivena prije trudnoće koja se može produbiti u trudnoći pa je neophodno određivanje hormona radi pravilne terapije. Hipotireoza se može razviti u trudnoći koja nije postojala izvan trudnoće. Najčešća hipotireoza je Hašimotov (autoimuni) tiroiditis. Trudnicama kojima je u prethodno operativno reducirana štitna žlijezda su od posebnog interesa zbog usklađivanja terpije. Cilj zamjenske hormonske terapije je podići slobodan T4 i smanjiti TSH. Obično se to postiže sa 150 mg levotiroksina dnevno a mjerenje u krvi su potrebna na 2-3 sedemice do postizanja stabilnih normalnih vrijednost. Netretirana ili neprepoznata hipotireoza može dovesti do pobačaja, preeklampsije, intrauterine fetalne smrti, poslijeporođajnih krvarenja i anomalija ploda", pojašnjava prof. dr. sc. Kenan Drljević.

Hipertireoza u trudnoći

"Hipertireoza se javlja u omjeru 1:500 trudnoća. Najčešće je uzrokovana Gravesovom bolešću, upalom, toksičnim čvorovima i adenomima te i gestacijskim trofoblasnom bolešću. Simptomi su izbuljenost očiju (egzoftalmus), kožne promjene, slabo dobivanje na težini, ali se nekad teško mogu odvojiti od pratećih pojava normalne trudnoće. T4 je visok, a T3 može biti normlan dok je TSH snižen. Liječenje se sprovodi lijekovima (propiltiouracil, PTU) i metimazolom (Tapazole), hiruškom ablacijom ili radioaktivnim jodom (131I). Lijekovi prolaze kroz placentu i imaju inhibitorno djelovanje na fetalnu tirodogenezu. Dojiljama se preferita PTU, jer je bolje vezan za proteine u krvi i manje se izlučuje kroz mlijeko. Preporučuje se uzimanje terapije nakon akta dojenja", navodi Drljević.

Fetalna štitna žlijezda

"Fetalna štitna žlijezda je prvi endokrini organ fetusa koji počinje lučenje hormona. To se dešava krajem prvog trimestra trudnoće, povećananjem T4 koji sa T3 teško prelazi posteljicu da bi se registrovao u krvi majke. S druge strane jod, antitiroidni lijekovi lako prolaze kroz placentu. Deficijencija tiroidnih hormona fetusa i djeteta do 2 godine starosti može dovesti do mentalne retardacije", naveo je Drljević.

Više o prof. dr. sc. Kenanu Drljeviću pročitajte u linku http://www.ginderm.drljevic.net/index.php/features/prof-dr-sc-kenan-drljevic.