U organizaciji udruženja My Right –Empowers people with disabilites čije projekte u BiH vode Binasa Goralija i Nataša Maros, organizovan je okrugli sto 27.10. u hotelu "Drina" u Bijeljini.

Tom prilikom je prezentirana brošura za zdravstvene radnike "Sami možemo tako malo; zajedno možemo učiniti mnogo".

Kampanja #PonosniNaSebe

Sadržaj brošure odnosi se na ophođenje prema osobama s invaliditetom u okviru kampanje javnog zagovaranja za pravedno društvo i jednake mogućnosti za sve pod nazivom #PonosniNaSebe, koja se sprovodi i cijeloj BiH, u periodu od aprila do decembra 2016.

Izdavač brošure je MY RIGHT – Empowers people with disabilities uz finansiranje Austrian Development Agency i Light for the World.

"Okrugli sto je imao za cilj upoznavanje zdavstvenih radnika sa radom i zadatkom entitetskih agencija za sigurnost, kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ i ASKVA) u vezi sa načinom ophođenja zdravstvenih radnika prema osobama sa invaliditetom u okviru redovne zdravstvene zaštite. AKAZ je, naime, aktivno sarađivao u radu na izradi brošure sa organizacijom MY RIGHT – Empowers people with disabilities u smislu stručne obrade", saopćeno je iz AKAZ-a.

Svijest zajednice

"Razumijevanje sintagme 'osobe s invaliditetom' je ključ pravilnog ophođenja sa našim sugrađanima koji imaju invaliditet. Kada shvatimo da su osobe s invaliditetom oni koje ne treba, i koje se ne smije sažaljevati, niti, isto tako, previđati i zanemarivati, već razumjeti u okviru njihove posebnosti i potreba, tada ćemo imati vodilju za ispravno postupanje i realnu pomoć na individualnom, i općem planu. Svijest zajednice o drugima i drugačijima potrebno je konstantno unapređivati i osnaživati. Edukacija dovodi do pravilnog razumijevanja, a to vodi do konkretnih akcija - od izdvajanja finansijskih sredstava do inkluzije svih osoba s invaliditetom u sve tokove naše zajedničke stvarnosti a tako i zdravstvene zaštite. Osobe s invaliditetom imaju specifične potrebe i zahtjeve u odnosu na problematike koje su rezultat njihovih invaliditeta, ali ih je, uz malo napora, moguće uspješno premostiti i prevazići. Upoznavajući ove naše sugrađane, poznanike, susjede, ali i rođake i bliske srodnike, saznaćemo o bogatstvu koje je u njima, i koje možemo, i moramo iskoristiti na opću dobit i dobrobit", neki su od zaključaka s okruglog stola u Bijeljini.

My Right predviđa u narednih mjesec i po dana održavanje još četiri okrugla stola u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Doboju.

NajDoktor.ba