Pametni uređaji gotovo su postali produžetak našeg tijela. Osim što pametne telefone nosimo svugdje sa sobom i osjećamo se potpuno izgubljeni bez njih, na tržištu se sve češće mogu pronaći i pametni uređaji koji će pratiti naše zdravstveno stanje i fizičku spremnost. 

Uz pregršt uređaja, na tržištu je i cijeli niz različitih aplikacija kojima možete pratiti stanje svog organizma, zdravlje i fizičku spremnost, ali i koje vam mogu pomoći da prepoznate prve znakove bolesti ili vam skrenuti pozornost na neke simptome koje biste inače ignorisali.

Među hiljadama aplikacija koje se svakodnevno mogu pronaći u Appleovim i Googleovim trgovinama aplikacija, predstavljamo vam neke koje su se pokazale najboljima i najkorisnijima.

8 najboljih aplikacija za praćenje zdravlja

Vlasnici Appleovih pametnih telefona su vjerojatno primijetili novu aplikaciju - Health. Upravo se tom aplikacijom koja u sebi skriva zanimljive mogućnosti Apple priključuje sve većem broju proizvođača koji uz svoje pametne telefone isporučuju i specijalizirane zdravstvene aplikacije.

Health

Appleova aplikacija iskorištava senzore pokreta ugrađene u iPhone kako bi tokom dana mjerio korisnikovu fizičku aktivnost. Osim što aplikacija prati koliko se i kako krećete, aplikacija nudi mogućnost i unosa ličnih podataka te medicinske istorije kako bi se u trenutku moglo saznati od čega korisnik boluje.

Ideja je da se Health aplikacija poveže s drugim pametnim uređajima koji služe za praćenje korisnikove fizičke aktivnosti i stanja organizma i postane centralna aplikacija za podatke o korisnikovu zdravlju. Također, moguće je najbitnije medicinske podatke - poput onih da korisnik boluje od neke hronične bolesti ili je alergičan na nešto, postaviti na zaključani ekran iPhonea kako bi liječnik ili medicinsko osoblje moglo dobiti osnovne informacije čak i ako je korisnik u nesvijesti.

Doctor Mole

Iako je ljeto još daleko, možda je upravo sada pravo vrijeme da provjerite u kakvom su stanju vaši mladeži. Doctor Mole aplikacija je koja vam može pomoći da prepoznate sumnjive madeže i na vrijeme reagirate Ova aplikacija, koja je dostupna i za iPhone i za Android, ali i za Windows Phone uređaje, veoma je jednostavna za korištenje.

Dovoljno je pokrenuti aplikaciju, uključiti kameru i uslikati madež koji vas zabrinjava. Aplikacija će analizirati njegovu asimetriju, granice, boju, promjer i tokom vremena njegov napredak. Ako vam je neki mladež ‘sumnjiv’ možete ga pratiti tokom dužeg vremena i usporediti fotografije.

Aplikacija automatski postavlja alarm kako bi vas podsjetila da provjerite u kakvom su stanju vaši mladeži. Ako ste svjetlije puti ili imate mnogo mladeža na koži, ova vam aplikacija može pomoći da kontrolišate njihov rast i reagujete na vrijeme.

WebMD i WebMD Allergy

WebMD i njegova inačica specijalizirana za alergije, besplatna je aplikacija dostupna za iPhone i Android uređaje koja na jednom mjestu sadrži gotovo cijelu medicinsku enciklopediju. Želite li saznati nešto više o pojedinim bolestima, lijekovima i načinima liječenja ili niste sigurni koliko su bitni neki simptomi, provjerite što vam ovaj džepni doktor savjetuje.

Posebno nam se zanimljivom čini mogućnost identifikacije lijekova na temelju oblika, boje i oznaka na samim tabletama. Osim toga, WebMD u sebi ima i cijeli niz savjeta za pružanje prve pomoći.

Iako je malo vjerojatno da ćete u trenutku kad nekom zatreba prva pomoć posegnuti za aplikacijom, dobro je povremeno pročitati što savjetuju kako biste uvijek bili spremni reagovati u hitnim situacijama.

S druge strane WebMD Allergy mogao bi biti veoma koristan za ljude koji su alergični na polen jer nudi vremensku prognozu, polenski kalendar, ali i cijeli niz savjeta kako preživjeti sezonu alergija.

Instant Heart Rate

Gotovo nevjerojatno zvuči da vaš pametni telefon može mjeriti otkucaje srca, ali postoji aplikacija i za to. Instant Heart Rate dostupan je za iPhone, Android i Windows pametne uređaje i radi na veoma jednostavnom principu.

Korisnik nakon instalacije i pokretanja aplikacije jednostavno prisloni kažiprst na kameru pametnog uređaja i za nekoliko sekundi na ekranu se ispiše broj njegovih otkucaja srca. Aplikacija koristi činjenicu da se boja prsta lagano mijenja tokom otkucaja srca i na temelju toga izračunava broj i brzinu otkucaja.

Za one koji intenzivno vježbaju ili imaju problema sa srcem, ova aplikacija može biti prikladni kontrolni mehanizam broja otkucaja srca, ali zasigurno ne može zamijeniti specijalizirane uređaje poput tlakomjera.

Stress Check

Još jedna aplikacija koja koristi kameru na pametnom uređaj kako bi odredila broj otkucaja srca i tako izračunala razinu stresa kod korisnika.

Tačnije, Stress Check mjeri vrijeme između otkucaja srca i njegovu ravnomjernost kako bi procijenila nalazi li se korisnik pod psihološkim ili emocionalnim stresom.

Što se više aplikacija koristi, to su podaci precizniji jer se prikuplja više informacija o korisniku i njegovim reakcijama.

Ako se osjećate loše, a niste sigurni da li je za to odgovoran stres, ova bi vam aplikacija mogla pomoći da to utvrdite. Ujedno, može vam i pomoći da naučite prepoznati kad ste pod stresom i kako smanjiti utjecaj stresa na vaše tijelo i zdravlje.

Carrot Fit

Ako ste svjesni da morate više vježbati i izgubiti koji kilogram viška, a to ne možete napraviti sami, možda je dogovor u osobnom treneru. Podlom i napasnom osobnom treneru koji živi u vašem iPhoneu (na žalost ili na sreću, ova aplikacija nije dostupna korisnicima drugih pametnih uređaja).

Carrot Fit je sarkastična aplikacija prilično pametne umjetne inteligencije koja će pratiti što radite tokom dana i podsjećati vas na ispunjenje određenih ciljeva. Ako ne ispunite dnevnu kvotu broja koraka ili se slučajno udebljate (jer vašu težinu može kontrolisati koristite li vagu koja ima Wi-Fi) Carrot će vas pošteno izvrijeđati i natjerati vas da za kaznu otrčite još jedan krug po kvartu.

Zanimljiva je opcija ‘7 minutes in hell workout’ ili 7 minuta paklene vježbe tokom koje vam Carrot priča gotovo horror priče koje bi vas trebale natjerati da se ustanete s kauča i zaista počnete vježbati.

Na žalost, ovaj sadistički trener nije besplatan, ali za 2,99 dolara dobro će vas zabaviti i natjerati da se pokrenete.

Sleep Time/Sleep as Android

Ako ste ikad imali problema sa spavanjem, nedostatkom sna ili nesanicom, ove aplikacije pomoći će vam da ponovno mirno zaspite.

Sleep Time je aplikacija koja koristi senzore u iPhoneu kako bi zabilježila koliko nemirno spavate te aktivirala alarm za buđenje u pravom trenutku. Osim što prati kako spavate i bilježi promjene u ritmu spavanja, može vas i uspavati laganom glazbom i ‘bijelom bukom’.

Korisnici tvrde da se zahvaljujući ovoj aplikaciji više ne bude mamurni te im je puno lakše zaspati, bez obzira na to koje je doba dana.

Sleep as Android slična je aplikacija, ali namijenjena korisnicima Androida, kao što joj ime kaže. Ima gotovo sve opcije kao i Sleep Time, uz dodatak ‘pametnog alarma’ koji garantira da više nikad nećete prespavati vrijeme za dizanje. Naime, nakon što se alarm aktivira, za njegovo gašenje potrebno je riješiti nešto kompliciraniji matematički zadatak.

Osim toga, aplikacija ima opciju detekcije hrkanja te govora u snu, tako da možete svojim boljim polovicama i dokazati što rade dok spavaju.

Luminosity

Luminosity je aplikacija kojoj je cilj održati vaš mozak mladim i zdravim.

Tačnije, Luminosity nudi više od 40 različitih igrica namijenjenih aktivaciji različitih dijelova mozga i treniranju različitih kognitivnih vještina.

Ako ste primijetili kako u posljednje vrijeme slabije pamtite ili vam je sve teže rješavati i najjednostavnije probleme, pokrenite neki od personaliziranih programa treninga i pobrinite se i da vaš mozak odradi dnevnu količinu tjelovježbe.

Pametno koristite pametne uređaje

Navedene aplikacije mogu vam pomoći da prepoznate i na vrijeme reagujete na neki zdravstveni problem, odnosno da održite svoje zdravlje na visokom nivou.

Međutim, niti jedna od ovih aplikacija ne može zamijeniti posjet liječniku niti se može koristiti kao zamjena za medicinske pretrage.

Koristite li neku od aplikacija i primijetite li nešto što odskače od uobičajenih parametara, obratite se svome liječniku. Bolje je spriječiti nego kasnije liječiti.

 

 http://www.womeninadria.com/