AUTOR ČLANKA
Mr. sc. stom. Đorđe Božović
Spec. stomatološke protetikeDuoDent CentarBiografija
 
 Keramičke krunice estetska su alternativa tradicionalnim metalo-keramičkim krunicama. Razvojem tehnologije materijal koji se upotrebljavao za izradu estetskih (keramičkih) krunica dosegao je mogućnosti upotrebe i u tanjoj varijanti. 

Uslijed razvoja kompozitnih cemenata (ljepila) omogućeno je i dizajniranje nadoknada za koje nije potrebno brusiti čitav zub tzv. keramičkih faseta (Porcelain Laminate Veneers – PLVs).

Keramičke fasete koriste se kao zamjena za spoljašnju površinu zuba, a pri tome se izvrsno vezuju za gleđ. Indikacije za takve stomatološke zahvate su brojne, od oštećenih vrhova prednjih zuba, prekrivanja promjene boje zuba, zatvaranja razmaka među zubima – dijastema, poboljšanja oblika zuba, a ponekad čak i ispravljanja lošega položaja zuba.

Jedna od glavnih prednosti keramičkih krunica i faseta je činjenica da propuštaju svjetlost gotovo jednako kao i prirodni zub i zato izgledaju prirodno. Priprema zuba za postavljanje faseta je minimalna, tj. zubi se minimalno bruse (oko 0,5 mm ). U nekim situacijama mogu se raditi i no-prep ili fasete bez preparacije, odnosno brušenja.

Zbog svoje glatke površine keramičke fasete dokazano smanjuju nakupljanje plaka i olakšavaju njegovo uklanjanje te jednom stopljene sa zubnom strukturom osiguravaju estetiku, funkciju i dugotrajnost. Upravo zbog toga ta prava umjetnička djela smatraju se zaštitnim znakom estetske stomatologije.     

Kad se odlučite za zahvat stavljanja keramičkih faseta, najčešće su potrebna dva posjeta stomatologu: u prvome se prebrusi zub, uzmu otisci i odredi boja buduće fasete, a u drugom cementira gotov rad. U međuvremenu pacijent nosi privremeni rad.

Što se fasetama može ispraviti?

  1. boja zuba
  2. oblik zuba
  3. položaj zuba
  4. razmak među zubima

Kada se fasete ne smiju postavljati?

  • kod dubokog zagriza jer dolazi do pucanja faseta
  • kada nedostaje veći dio zuba, bilo zbog karijesa ili frakture, jer nema dovoljno površine za vezivanje fasete, a debljina koju je potrebno nadoknaditi je prevelika pa postoji mogućnost frakture rada – u tom slučaju izrađuju se estetske krunice
  • kod velike promjene boje zuba jer se neće prikriti boja – preporučuje se najprije napraviti izbjeljivanje zuba

Na koje se zube najčešće stavljaju fasete?

Pacijenti najčešće fasete stavljaju na prednje gornje i donje zube, iako se mogu koristiti i za ispravljanje nedostataka i kod ostalih zuba.

Kako se održavaju fasete?

Fasete se održavaju kao i ostali zubi – četkanjem četkicom i neabrazivnom pastom za zube. Uz to, potrebne su redovne kontrole kod stomatologa svakih 6 mjeseci. Kod problematičnih zagriza ili parafunkcija kao što su stiskanje ili škripanje zubima u snu izrade se zaštitne, individualne udlage koje pacijent nosi tijekom spavanja.