Je li moja astma dobro kontrolisana?

Astma je hronična bolest dišnih puteva koja može dovesti do suženja dišnih puteva zbog upale sluznice i stezanja glatkih mišića koji se nalaze u njihovim stijenkama (takozvana bronhokonstrikcija). Obilježje astme je varijabilni tok bolesti s promjenjivim stepenom opstrukcije dišnih puteva te povećana osjetljivost – hiperreaktivnost dišnih puteva na različite podražaje. Podražaji koji mogu dovesti do pogoršanja astme su infekcije dišnih puteva, alergeni poput peludi, plijesni, krzno različitih životinja, grinje, prašina, hladnoća i tjelesna aktivnost. Simptomi astme se zbog prirode bolesti mogu pojačavati i smanjivati.



Osnova liječenja astme je korištenje protuupalnih lijekova koji smanjuju bronhoopstrukciju i hiperreaktivnost dišnih puteva uz upotrebu lijekova koji šire dišne puteve i smanjuju simptome bolesti.



Glavni znak dobre kontrole bolesti je odsutnost simptoma astme, a kako je bolest varijabilnog toka važno je poznavati znakove i simptome koji se mogu javiti kao signal lošije kontrole bolesti. Tada treba reagovati sa promjenom hronične terapije. Znakovi koji upućuju na slabiju kontrolu bolesti su češća pojava simptoma astme – kašalj, piskanje, stezanje u prsima, otežano disanje, ograničavanje tjelesnih aktivnosti, noćna buđenja zbog otežanog disanja, učestalo korištenje salbutamola značajno smanjenje vrijednosti PEFa.



Kontrola astme može se procijeniti pomoću slijedećih pitanja:



- Jeste li unatrag nedelju dana imali simptome astme više od 2 puta?

- Jeste li unatrag nedelju dana zbog astme bili ograničenih fizičkih aktivnosti?

- Jeste li se unatrag nedelju dana budili noću zbog simptoma astme?

- Jeste li unatrag nedelju dana koristili salbutamol više od 2x?

- Ukoliko mjerite vršni protok zraka (PEF), jeste li primjetili smanjenje vrijednosti PEFa za više od 20 posto od uobičajenih vrijednosti?



Ukoliko ste odgovorili DA na više od 3 pitanja vaša astma nije dobro kontrolisana i zahtjeva korekciju ljekara u saradnji s Vašim ljekarom.



Ukoliko ste odgovorili sa NE na navedena pitanja Vaša astma je dobro kontrolisana.