Obzirom na tkivo koje se njime tretira, razlikujemo lasere dizajnirane za meka tkiva (gingiva) i one za tvrda tkiva (zub i kost).
Napredak laserske tehnologije u posljednjih nekoliko decenija doveo je do uvođenja lasera u svakodnevnu stomatološku praksu. Kada ga uspoređujemo s klasičnim metodama liječenja u stomatologiji, pacijenti ga vrlo rado prihvataju iz nekoliko razloga, a samo neki od njih su skraćeno vrijeme oporavka i manja potreba za anestezijom (u većini slučajeva anestezija nije ni potrebna).
 

Koji se sve stomatološki problemi mogu riješiti laserom?
 
Kako je pojasnila Dr. Amela Mrzić, spec. stomatološke protetike iz poliklinike Quick Smile, laserom se mogu uraditi sve popravke kod djece i odraslih, odnosno svi tretmani u stomatologiji osim skidanja amalgamskih plombi, a naročito:

  • svi paradentološki problemi (paradentologija je grana stomatologije koja se usko specijalizirala za dijagnostiku i liječenje paradonta odnosno potpornog sistema zuba. Glavna funkcija mu je da učvršćuje zube unutar česljusne kosti te apsorbira sile koje nastaju prilikom žvakanja i odgrizanja te tako sprječava da dođe do oštećenja na zubima. Paradont izvana čini čini meko tkivo tzv. gingiva (zubno meso ili desni);
  • sterilizacija kanala od endodontskog liječenja zuba koja se radi se sa kombinacijom dvije valne dužine;
  • gingivektomija ili povećanje dužine zuba kod gummy smile-a (op. aut. - kad se u osmijehu vide desni);
  • otvaranje implantata kod implatitisa (proces koji rezultira upalom gingive i gubitkom kostiju oko implantata);
  • perikoronitis (akutna gnojna upala oko zuba koji niije u potpunosti niknuo);
  • frenulektomija (odstranjivanje frenuluma  laserom nakon kojeg, za razliku od hirurške frenulektomije kod koje je neophodno šivanje pa vađenje konaca sedam dana kasnije, što je dosta traumatično iskustvo za pacijente te je laserom zarastanje olakšano činjenicom da nema konaca a i omogućava trenutnu hemostazu odnosno zgrušavanje krvi) te se laserskom metodom smanjuje mogućnost nastanka fibriznog tkiva prilikom zarastanja).

Koji pacijenti mogu koristiti laser?

"Svi pacijenti mogu koristiti laser osim onkoloških pacijenata", navodi Mrzić.

U čemu se ogledaju prednosti korištenja lasera u stomatologiji?

"Prednosti korištenja su beskrajne. Samo u rijetkim situacijama je potrebno dati anesteziju - dakle zahvati se rade bez anestezije. Kod popravke zuba nema direktnog kontakta (tip nema direktan kontakt s zubom) tako da pacijent osjeti samo vodu čime je odlazak stomatologu puno ugodniji. Kod hirurških zahvata, gnvigetomije, freneotomije nema šavova kao ni krvarenja, jer laser prilikom rezanja tkiva odmah i koagulira tako da je zarastanje jako brzo, a bolovi minimalni (gotovo nepostojeći)", zaključila je Mrzić.