Svaka promjena vremena utiče na naš organizam. Nakon ljeta i vrućina, hladnije vrijeme donosi brojne zdravstvene potoškoće kod većine ljudi. Mijenja se i način prehrane, pa dolazi do pogoršanja stanja kod pacijenata s raznim oboljenjima.

Dolaskom jeseni mnogi ljudi se muče sa sinusitisom (upalom sinusa) koji je karakterističan za ovaj period. Osjećate oštar i intenzivan bol u predjelu čela ili između očiju ili vas boli zub gornje vilice? Imate neprijatan osećaj kao da vam je lice oteklo, a nos zapušen? Sve su ovo simptomi sinusitisa i razlozi da posjetite ljekara.

Sinusitis je uglavnom praćen glavoboljom i problemima s disanjem na nos, što umanjuje kvalitet života, pa uzroke treba što prije liječiti pod nadzorom ljekara, jer neliječena prehlada lako preraste u akutnu upalu sinusa, a akutna u hronični sinusitis.

U jesen i zimu po hladnom i vlažnom vremenu upala sinusa je čest zdravstveni problem koji može biti izazvan virusnom, odnosno bakterijskom infekcijom, alergijskom reakcijom ili nekom autoimunom bolešću.
Imamo četiri para sinusnih šupljina. Prvi par se nalazi iznad očiju, u blizini obrva i naziva se frontalni sinus. Drugi par, smješten unutar jagodičnih kostiju, predstavljaju maksilarni sinusi, a treći par, iza korijena nosa a između očiju, jesu etmoidni sinusi. Četvrti par su sfenoidni sinusi u gornjoj regiji nosa, iza očiju. Upaljene sinuse, bilo da je riječ o frontalnim, maksilarnim, etmoidnim ili sfenoidnim, gotovo uvijek prati i glavobolja. Glavobolja se javlja i zbog toga što otečena sluznica nosa zapuši otvor sinusa, pa nema izjednačavanja pritiska u nosu i sinusima, a sluz, koja u normalnim okolnostima ima zaštitnu ulogu od bakterija, zaostaje u sinusima, pravi pritisak i izaziva bol.
 

Rizični faktori koji mogu da dovedu do razvoja sinusitisa su i alergije, devijacije nosa, odnosno anomalije (iskrivljena nosna pregrada, mali prirodni otvori sinusa, kada se sprečava normalna drenaža), nazalni polipi i drugo. Također, faktori rizika za razvoj hronične upale sinusa su i pušenje, kao i upala zuba u gornjoj vilici.

Akutni sinusitis traje manje od četiri sedmice. Smatra se da je oko 90 posto odraslih osoba imalo akutni sinusitis bar jednom u životu. Najčešće ga uzrokuju virusne infekcije.

Hronični sinusitis traje i poslije osam sedmica. Obično mu prethodi akutna upala sinusa, može da bude izazvan kombinovanom bakterijskom infekcijom, ali i različitim devijacijama nosa i sinusnih šupljina, polipima i alergijama, što sve zajedno predstavlja osnovu za razvoj hroničnog sinusitisa. Kod hronične upale sinusa povišena tjelesna temperatura je rijetko prisutna.

Kada ljekar postavi dijagnozu i identifikuje uzročnike infekcije, pristupa liječenju, propisujući odgovarajuću terapiju i lijekove.

  • Dekongestivi: Kao i analgetici, dekongestivi se daju da bi se smanjio otok sluznice i lučenje sekreta, odnosno da bi se olakšali simptomi u slučaju akutnog sinusitisa, ali ih ne treba koristiti duži period jer mogu da oštete sluzokožu.
  • Ispiranje: Kod hroničnog sinusitisa preporučuje se ispiranje nosne šupljine zbog olakšavanja simptoma.
  • Antibiotska terapija je indikovana ako simptomi upale sinusa traju duže od 10 dana, a terapiju propisuje ljekar.