Udruženje za ultrazvuk u medicini Ian Donald Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Međunarodne škole ultrazvuka Ian Donald organizuje simpozij koji će se održati od 23. do 25. oktobra u Sarajevu i na Jahorini i okupiti eminentna imena iz oblasti ginekologije iz BiH i regije.

Davne 1982. godine svjetski poznat naučnik prof. dr. Asim Kurjak predložio je da se u Dubrovniku osnuje Međunarodna škola ultrazvuka i da nosi ime njegovog prijatelja i učitelja, oca ultrazvučne dijagnostike Iana Donalda.

Međunarodna škola ultrazvuka "Ian Donald" danas aktivno radi u čak 100 zemalja svijeta pod motom "nauka i prijateljstvo", a odnedavno je i Bosna i Hercegovina postala dio ove uspješne medicinske priče, kada je u Sarajevu oformljeno i službeno registrovano Udruženje za ultrazvuk u medicini Ian Donald, ogranak u BiH.

"Ian Donald nije čovjek koji je izmislio ultrazvuk, on je prvi koji ga je primijenio u medicini. Ultrazvuk je sve ove godine ostao isti, ali je sam tehnološki napredak i napredak kompjutera napravio fascinantan razvoj primjene ultrazvuka u svijetu i to je sada nezaobilazan dio savremene medicine", pojasnio je specijalista ginekologije i akušerstva, prim. dr. Taib Delić, direktor poliklinike Sunce - Agram iz Sarajeva, te direktor Ian Donald škole, ogranak u BiH.

Ovo je treći tečaj ultrazvuka u ginekologiji koji se organizuje u Sarajevu, a posljednji je održan u maju ove godine.

Treći bh. simpozij Ian Donald škole bit će održan u Sarajevu u poliklinici Sunce-Agram u Sarajevu i u hotelu Vučko na Jahorini od 23. do 25. oktobra, a okupit će eminentna imena iz oblasti ginekologije iz BiH i regije.

"Poenta je prezentaciji novih znanja kolegama u Bosni i Hercegovine, a, predavači su vrhunski stručnjaci iz čitave regije. Prvi put na ovim prostorima će biti predstavljena siluet tehnika u ultrazvuku i imat ćemo priliku razmijeniti nova znanja i nove tehnike", najavio je dr. Taib Delić.

            Na NajDoktor.ba pronađite najbolje ginekologe i zakažite termin ili pošaljite upit >>

Simpoziju će prisustvovati eminentna imena iz oblasti ginekologije iz Bosne i Hercegovine i regije uz pet akademika predavača, kao što su prof. dr. Asim Kurjak, prof. dr. Veljko Vlaisavljević i prof. dr. Senka Mesihović Dinarević, a prvi put na ovim prostorima će biti predstavljen siluet ultrazvuk, odnosno Voluson E10 ultrazvuk.

U Evropi postoji deset tih ultrazvuk aparata i ovo je prvi put da se kao najsavremeniji iskorak u ginekologiji pojavljuje na našim prostorima.

Priznati ginekolog Asim Kurjak, koji je uveo novu dijagnostičku proceduru, tzv. KANET test, koja je verifikovana u svijetu i uz pomoć koje se intra uterino kod djeteta mogu otkriti različiti poremećaji poput cerebralne paralize, na simpoziju u Sarajevu će održati predavanje o temi "Kuda ide opstretički i ginekološki ultrazvuk - funkcija fetalnog mozga, najcitiranije područje iz naše regije".

Na simpoziju će predavanje održati i doktorantica i sekretarka Udruženja Ian Donald Sarajevo mr. sci. dr. Selma Porović, koja će govoriti o ranom normalnom i abnormalnom razvoju fetalnog lica, čime se bavi u okviru doktorske disertacije na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

"Razvojem novih tehnika i 4D-a može se uočiti i lice bebice koje je 'ogledalo mozga'. Lice je prvo na kojem se mogu zapaziti neka patološka odstupanja u mozgu, a ja ću svoje predavanje prilagoditi predavanju prof. Kurjaka i govoriti o embrionalnom razvoju, o tome u kojem periodu nastaju malformacije, kada se to na ultrazvuku može primijetiti, kako reagovati itd.", pojasnila je Porović.

 

(klix.ba)