AUTOR ČLANKA
Dr. Svjetlana Rogan
Doktor stomatologijeDuoDent CentarBiografija
 
Prije 30-ak godina na tržištu su se pojavili fileri i tada su bili neviđena revolucija za korekcije bora te usana. Bili su rađeni od životinjskog kolagena, te su kratko trajali, uz brojne komplikacije. Potom su došli fileri od silikona koji su bili trajni kao i njihove komplikacije koje su bile gotovo katastrofalne. 

Razvojem tehnologije počinje se proizvoditi hijaluronska kiselina (H. K.) koja je sastavni građevni dio kože. Po svom sastavu to je složeni spoj šećera i bjelančevina koji koži daje punoću te elastičnost. Ujedno potiče razvoj novog kolagena, te zadržava vodu. 

Starenjem se u koži gubi hijaluronska kiselina te koža postaje suha, smežurana i neelastična. Daljnjim razvojem tehnologije hijaluronska kiselina postaje sve kvalitetnija i trajnija gotovo bez posljedica koje su većinom rezultat nestručnog apliciranja.  

Danas su fileri jedan od najpopularnijih estetskih tretmana za korekciju: podočnjaka, obraza, bora, usana i oblikovanja lica

Sve se više koriste za korekciju nosa, a rezultati budu nekad podjednaki operaciji.  

Nažalost sve je više primjera zlouporabe filera jer se koriste  nekvalitetni fileri, a zapravo najveći problem je nestručno apliciranje od strane osoba koje nisu kvalifikovani.. 

Jednokratni kursevi od par sati bez primjene filera nisu dovoljni da bi osoba naučila i mogla raditi tretmane filerima.

To vrijedi za ljekare, a da ne govorimo za druge nestručne osobe. Glavni razlog je nepoznavanje anatomije lica, te gdje se smije a gdje ne smije ubrizgati.

Ako se pogrešno ubrizga filer mogu nastati i komplikacije. Jedna od rizičnih zona je zona između obrva (Glabela)

Postoje brojni takvi primjeri nestručne i opasne primjene filera. Ljekar koji radi tretmane trebali bi da imaju kod sebe hijaluronidazu tj. enzim koji razgrađuje filer u slučaju ako se pogrešno ubrizga. Pravovremeno ubrizgavanje hijalurornidaze rješava komplikacije.

Podijela filera prema namjeni 

Treba naglasiti podjelu filera prema namjeni. Za hidraciju tj. povećanje vlažnosti kože daju se fileri s najmanjom koncetracijom hijaluronske kiseline, a efekt traje par mjeseci. 

Kod korekcije bora, usana i podočnjaka daju se fileri sa znatno većom koncentracijom  hijaluronske kiseline koji traju 6 do 9 mjeseci. 

Oblikovanje lica, kontura i obraza radi se sa filerima koji imaju najveću koncetraciju i veću umreženost HA čestica, te traju 16 do 20 mjeseci. Prije tretmana treba odabrati odgovarajući filer za ono što radimo, upravo zato je bitan individualni pristup pacijentu kao i adekvatno edukovan ljekar. U protivnom imamo loš i kratkotrajan rezultat.

Nisu svi ljudi kandidati za filere jer im se izgled znatno naruši tim tretmanom 

Da ne govorim o tipičnoj grešci gdje se korigiraju nazolabijalne bore bez korekcije obraza, jer gubitkom masnog tkiva obraza nastaju te bore. 

Ako samo malo filera ubrizgate u obraze te bore su odmah manje. Još su veće greške kod korekcije podočnjaka, a da ne govorim o usnama. 

Stoga nije ni čudno da nažalost imamo brojne razočarane klijente koji su platili, a nisu dobili što su tražili, ali bar mogu biti sretni ako nisu imali komplikacije. 

Kako vratiti povjerenje tako razočaranom klijentu? Još je gora primjena  jeftinih filera. Stoga, ne nasjedajte na primamljive ponude, jer za te novce za koje se nude ne možete kupiti kvalitetan filer.

Imate samo jedno lice! Ne igrajte se s time.