Svaka trudnoća je drugačija, ali postoji nekoliko stvari koje većina žena može očekivati. Među njima je i povećan rizik za anemiju.
Do anemije u trudnoći dolazi kada je u tijelu smanjen broj crvenih krvnih stanica koje dopremaju kisik iz pluća do ciljanih tkiva. Blaga anemija uzrokuje osjećaj iscrpljenosti, a ako se ne liječi, može postati ozbiljna te imati nepovoljan učinak na plod.
 

Šta uzrokuje anemiju u trudnoći?

Poznato je nekoliko potencijalnih uzroka nastanka anemije, poput nedostatka željeza te nedostatka određenih vitamina B-skupine kao što su folat i vitamin B12.

Kada pomislite na anemiju, zasigurno vam prva na pamet padne anemija kao posljedica nedostatka željeza. Ovaj oblik anemije rezultat je dugotrajne negativne ravnoteže željeza u organizmu i očiti dokaz nedostatka željeza. Nedostatak željeza najčešći je uzrok pojave anemije prilikom koje dolazi do smanjene razine hemoglobina u krvi. Tokom trudnoće organizam majke napornije radi kako bi osigurao sve potrebne nutrijente za bebu u razvoju. Kako bi se omogućio bolji transport kisika i nutrijenata, dolazi do povećanja volumena krvi majke, i to čak za 30 do 50 posto.


Folat je prirodni oblik vitamina B9, a organizmu je potreban za stvaranje novih crvenih krvnih stanica koje prenose kisik iz pluća u pojedine dijelove tijela. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje drugu najčešću vrstu anemije koja se javlja kod trudnica. Preporučene dnevne doze za folat u trudnoći su povećane te ako nisu zadovoljene, novorođenče može imati povećani rizik od ozbiljih urođenih mana poput spine bifide, odnosno poremećaja zatvaranja kralježničnog kanala.

Zajedno s folatom, vitamin B12 učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Bez adekvatne količine ovog vitamina, organizam proizvodi prevelike crvene krvne stanice koje zbog svoje veličine ne mogu napustiti mjesto njihovog stvaranja, odnosno koštanu srž, i ući u krvotok.
 

Ko je u rizičnoj skupini?

Povećani rizik za razvoj anemije imaju:
  • trudnice s višeplodnom trudnoćom
  • trudnice koje su imale dvije ili više trudnoća s malim vremenskim razmacima
  • trudnice koje ne konzumiraju dovoljno hrane bogate željezom
  • trudnice koje su imale obilne mjesečnice prije trudnoće
  • trudnice koje redovno povraćaju zbog jutarnjih mučnina

Šta možete učiniti?

Ako ste trudni ili pokušavate ostati u drugom stanju budite svjesni važnosti dovoljnih količina željeza, folne kiseline i vitamina B12. Konzumirajte hranu bogatu ovim nutrijentima i obratite se svom liječniku ako uočite simptome anemije. Većina žena može unijeti adekvatne količine željeza, folne kiseline i vitamina B12 pravilnom prehranom, odnosno pravilnim odabirom namirnica koje su bogate ovim nutrijentima.