Bolesti potpornih tkiva zuba (parodonta) su najčešći uzročnici gubitka zuba. U potporna tkiva zuba ubrajamo desni, kost i parodontni ligament koji zub veže s kosti. Stoga je pravilan termin parodontitis - upala parodonta.

Početni oblik parodontoze je uvijek akutna upala desni, odnosno zubnog mesa. Upala je stanje koje, ako se tretira na vrijeme, neće dovesti do nepovratnih promjena na potpornim strukturama zuba i može se potpuno izliječiti.

Prema navodima dr. Ajše Agić iz stomatološke ordinacije "Dr. Agić", specijaliste oralne medicine i parodontologije, simptomi upale zubnog mesa su crvenilo, oticanje te krvarenje prilikom pranja zuba ili spontano krvarenje.

"Upala zubnog mesa nastaje zbog nedovoljne oralne higijene i nakupljanja naslaga između zuba i zubnog mesa te mineraliziranih naslaga koje nazivano i zubni kamenac. Različite hormonske promjene, sistemske bolesti ili lijekovi mogu povećati vjerojatnost nastanka upale. Utvrđena je velika povezanost parodontitisa u nastanku kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa i različitih autoimunih bolesti, bolesti dišnog sistema te lošijeg zdravstvenog stanja novorođenčeta", pojašnjava dr. Agić.

 Parodontitis je genetski uvjetovan.

Ukoliko se ne reagira na vrijeme bakterije iz zubnog mesa prodiru u dublje slojeve oko zuba. Nastupa prava parodontna bolest, odnosno parodontitis čiji je rezultat progresivni i nepovratni gubitak zubne kosti.

"Zubno meso će se povući na razinu preostale kosti, a zubni korijen ostaje nezaštićen i izložen vanjskim utjecajima. Pritom zubi postaju osjetljiviji na toplo i hladno, korijen je podložan karijesu, a između zubi otvaraju se veliki crni prostori koji narušavaju estetiku. Promjene uzrokovane parodontitisom su takve da zubi postaju dugački, jer im je slabije uporište u kosti, potom se otvaraju veliki crni prostori između zuba, javlja se preosjetljivost i pomičnost koja može dovesti do gubitka zuba", navodi dr. Agić.

Kako spriječiti parodontitis?

"Jedina prava prevencija parodontne bolesti je ako slijedimo tri glavna koraka za zaustavljanje i sprečavanje nastanka parodontitisa. Potrebno je napraviti tretman desni, česta profesionalna čišćenja mekih i tvrdih naslaga na zubima te provoditi pravilnu oralnu higijenu. Pravilnim liječenjem zaustavit će se daljnji gubitak kosti i neće doći do gubitka zubi", naglasila je dr. Agić.

Više informacija o stomatološkoj ordinaciji "Dr. Agić" pronađite u linku: https://mojdoktor.ba/zdravstvena-ustanova/stomatoloska-ordinacija-quot-dr-agicquot/5d526a59f4433508087b23c7