Primjena lasera u suvremenoj medicini razvila se do neslućenih razmjera. Danas su pored upotrebe u očnoj hirurgiji, stomatologiji, onkologiji laserski zahvati pronašli svoj put uspješne primjene i u ginekologiji. Sada već možemo govoriti o tome da je laser postao nezamjenjiv u liječenju mnogih bolesti i stanja.

O primjeni lasera u ginekologiji razgovarali smo sa specijalistom ginekologije i akušerstva dr. Aidom Zujović-Ajanović iz Poliklinike Sunce Agram iz Sarajeva. Ova poliklinika prva je u BiH pokrenula laserske zahvate u ginekologiji i ponudila brojne usluge u ovoj oblasti.

Kontinencija i spolnost

Na početku razgovora za NajDoktor.ba dr. Zujović - Ajanović ističe da su porođaj, neadekvatno zbrinuti rascjepi međice, ginekološke operacije, a osobito promjene koje nastaju uslijed starenja uzroci pojave nepovratnog rastezanja muskulature dna karlice i vagine.

Naglašava da se veliki broj žena, već iznad 35. godine starosti, žali na tegobe manifestovane kroz nelagodu pri spolnosti ili nekontrolisanom otjecanju mokraće, a koje su, kako kaže, posljedica rastezanja vagine, odnosno gubitka tonusa mokračnog mjehura, što je uslovljeno njihovom anatomskom bliskošću.

"Većina pacijentica misli da će se vagina vratiti u prijašnje stanje ili smatraju da je nekontrolisano otjecanje urina pri kašljanju, kihanju, trčanju ili vježbanju 'uobičajena' pojava. Također, pojedine pacijentice uvjerene su da je vaginalna relaksacija nakon porođaja nepovratno stanje, a samim tim i gubitak spolnog nadražaja i ugode nepopravljiv", objašnjava ova ginekologinja.

Nažalost, ističe naša sugovornica, samo manji broj žena traži liječničku pomoć, dok druge i dalje trpe simptome, koji značajno narušavaju kontinenciju i spolnost, dvije bitne karakteristike kvalita života žene.

Aktivacija kolagena

"Uzimajući u obzir navadene činjenice treba istaknuti i da je dužnost svakog ginekologa da kroz razgovor, postavljajući jasna pitanja o spolnosti i kontroli mokrenja istraže ovu problematiku kod svojih pacijentica", naglašava dr. Zujović – Ajanović.

Ona nadalje otkriva da se primjenom laserske tehnologije, a bez upotrebe noža i destrukcije tkiva, dobra kontraktilnost mišića postiže već nakon prve laserske procedure.

"Termalni učinak laserske svjetlosti potiče ne samo aktivaciju kolagena, već i njegovo stvaranje odnosno kolagenoneogenezu, pojačavajući tako mišićnu snagu. Drugim riječima, cilj vaginalne rejuvenacije (pomlađivanja) jeste vraćanje rodnice i okolnog potpornog tkiva u njihovo prethodno anatomsko i funkcionalno stanje. Preciznim doziranjem i usmjeravanjem energije laserskih zraka postiže se praktički bezbolan učinak", otkriva naša sugovornica.

Kolagen je, naime, bjelančevina koja je temelj mišićne kontrakcije, stezanja.

U nastavku detaljnije saznajte o laserskoj terapiji nekontrolisanog mokrenja i opuštanja zidova vagine, njenom postupku i učincima:

Šta je stres urinarna inkontinencija?

Stres urinarna inkontinencija (SUI) je nekontrolisano mokrenje pri naporu – čest problem kod žena koji se javlja tokom kašljanja, kihanja, smijanja ili fizičkog napora – skakanja, trčanja, penjanja stepenicama...

Koji su uzroci SUI?

Uzrok nekontrolisanog mokrenja pri naporu je slabljenje mehanizma zatvaranja mokraćne cijevi, uretre, što je posljedica smanjenja tonusa mišićnog poda zdjelice. Faktori rizika za slabljenje ovog područja su vaginalni porođaj, starenje i pretilost.

Kako se liječi SUI?

Do sada se nekontrolisano mokrenje pri naporu neinvazivno liječilo jačanjem mišića zdjeličnog dna - Kegelovim vježbama koje su samo djelomično učinkovite, jer ovise o tome koliko se često i ispravno rade. Teži poremećaji i veća spuštanja materice liječe se operativno stavljanjem različitih traka, mrežica ili većim operacijama, što zahtijeva opću anesteziju, boravak u bolnici i duži oporavak, a može imati i komplikacije.

Šta je sindrom opuštanja zidova vagine?  

Sindrom opuštanja zidova vagine predstavlja povećanje unutrašnjeg promjera vagine i njene širine, što za posljedicu može imati smanjenje intimnog doživljaja i za ženu i za partnera, spad prednjeg ili zadnjeg zida rodnice (cistokela, rektokela), ali i povećanje rizika od javljanja nekontrolisanog mokrenja tokom fizičnog napora.

Šta su uzroci opuštanja zidova vagine?

Najčešći uzrok je rastezanje zidova vagine pri vaginalnom porođaju, a rizik da će se to dogoditi raste s brojem porođaja. Drugi uzroci su urođena slabost vezivnog tkiva i proces starenja.

Kako se liječi?

Do sada su se učinkoviti rezultati mogli postići samo invazivnim operativnim zahvatima – plastičnim operacijama prednjeg i zadnjeg zida vagine, što nosi određene rizike i često ne dovodi do zadovoljavajućih rezultata.

Laserska terapija: IntimaLase i IncontiLase

Najsuvremenije terapijske opcije za terapiju blagih do umjerenih simptoma nekontrolisanog mokrenja i sindroma opuštanja zidova vagine IncontiLase i IntimaLase su novi, nehirurški zahvati koji su učinkoviti, bezbolni, kratko traju, a prije svega sigurni su. SUI i opuštanje zidova vagine često su međusobno povezani, a oba zahvata mogu se obaviti istovremeno. Fototermalno djelovanje lasera na kolagen u zidovima vagine dovodi do rekonstrukcije i stimulacije rasta novog kolagena, što dovodi do učvršćivanja zidova vagine i boljeg intimnog doživljaja, a kod IncontiLase do zatezanja prednjeg zida vagine što omogućuje bolju potporu mjehuru i zadržavanje urina.

Kako se liječi?

Ambulantno! Dakle, bez ležanja u bolnici. Specijalni spekulum se uvodi u vaginu, nakon čega se u njega stavlja nastavak preko kojega se kratkim laserskim impulsima djeluje na cijelu površinu vagine. Neposredno nakon zahvata možete se vratiti svojim redovnim obavezama. Tokom sedam do deset dana nakon zahvata treba izbjegavati dizanje teškog tereta, intimne odnose i kupanje u kadi. Izvode se dva do tri zahvata, u razmaku od šest do osam sedmica. Broj postupaka se prilagođava svakom pacijentu.

IntimaLase -  inovativna i neinvazivna Er:Yag laserska tehnologija u tretmanu  vaginalnog relaksacionog sindroma (suženje vaginalnog kanala, cistokela, rektokela)
IncontiLase - inovativna, jedinstvena i  neinvazivna Er:YAG laserska tehnologija  u tretmanu stresne urinarne inkontinecije ( SUI, MUI)

"Prednosti pomenutih laserskih tretmana su brojne. Postupci su neinvazivni ili minimalno invazivni, bezbjedni, bezbolni, otuda nije potrebna anestezija. Traju relativno kratko 20-tak minuta, bez incizija i bez upotrebe antibiotika. Što je najvažnije bilježimo visoki postupak uspješnosti i zadovoljstvo naših pacijenata", kaže dr. Aida Zujović - Ajanović.

NajDoktor.ba