AUTOR ČLANKA
doc. dr. med. Sanja Sefić-Kasumović
Oftalmolog, Specijalist oftalmologijePoliklinika Dr. SefićBiografija

 

Sindrom suhog oka je bolest koja pogađa 20 miliona Amerikanaca a neki od simptoma suhog oka imaju još 9 miliona. Dakle, radi se o veoma široko rasprostranjenom problemu vezanom za prednji segment oka koji pogađa stariju populaciju i ne može se izliječiti.  

Bolest je češća kod žena starije životne dobi ali se sa starenjem učestalost povećava bez obzira na pol. Žene starije od 65 godina u 15 % slučajeva navode neke od simptoma suhog oka a kod muškaraca je postotak pojave bolesti nešto manji.

61 % pacijenata navode osjećaj grebanja i žuljanja jedanput dnevno, 40 % ih navodi pojavu nelagodei stalnog grebanja i žuljanja više od dva puta dnevno, preko 60% pacijenata je ozbiljno zabrinuto, o tome su razgovarali sa doktorom, traži pomoć u apoteci te navodi dužinu trajanja boleesti od nekoliko godina. Dijagnozu suhog oka u 30 % slučajeva donosi ljekar oftalmolog, 27% ljekar opšte prakse ali u većini slučajeva sam pacijent koji pomoć traži u apoteci.

Široki je spektar uzroka. Najčešće se radi o tradicionalnom uzroku, uzrokovanom starenjem organizma, tako i oka, kod pacijenata koji koriste ostale lijekove i to najčešće kapi za glaukom. Većina lijekova za glaukom u sebi sadrži BAK, konzervans , koji nakon dugotrajne upotrebe uništava epitel i prednji dio oka koji postaje osjetljiviji na vanjske agense. Ne smije se zanemariti stanje suhog oka vezano za ostala reumatska i imunološka oboljenja organizma.

Sve je veći broj ljudi koji dugo borave ispred računara samim tim rjeđe trepću tako da se suši prednji dio oka. Nosioci polutvrdih ili mekih kontaktnih sočiva isto tako spadaju u grupu posebno osjetljivih na sušenje rožnice. Boravak u umjetno osvjetljenim prostorijama, bez prozora u uslovima umjetne klimatizacije, stalnog grijanja bez pročišćenja i ovlaživanja isto tako povećava udio bolesnih od sindroma suhoće.

Suho oko utiče na svakodnevni kvalitet života i po pacijentima se karakteriše kao kvalitet onih koji boluju od srednje teške angine pektoris. 34 % pacijenta navodi otežano gledanje i čitanje televizije a 27 % teško ili nikako ne može duže čitati.

Funkcija suznog filma je očuvanje zdravlja prednje površine oka putem dostave hranjivih tvari, antibakterijskih svojstava, viskoelastične zaštite, izjednačavanje površine oka te podmazivanje i ovlaživanje.

Sindrom suhog oka je stanje uzrokovano promjenama u kvalitativnom i kvantitativnom sastavu suza. Suzni film grade tri sloja: lipidni, vodeni i mucinski sloj.

Povrsinski lipidni sloj u svoj sastav ukljucuje holesterol, masne kiseline i fosfolipide. Neki sastojci lipidnog sloja povecavaju vlazenje i sprjecavaju evaporaciju.

Srednji vodeni sloj je sastavljen od velikog broja esencijalnih elemenata podrzan sa normalnim sastavom oka. To je vodena baza sa ukljucenim sljedecim elementima: lisozim, imunoglobulini, sodium i nekim solubilnim mucinima.

Zadnji mucinski sloj je sastavljen od silicilne kiseline, hijaluronske kiseline i mucina ( MUC 1,2,4, 16 i 5 AC). Neki mucini formiraju meksu viskoelasticnu mrezu i zastitu, i stvaraju povrsinu potrebnu za dobar vid. Ostali mucini rade na nacin plavog svjetla i stite suzni film do mikrovila i glikogena. Ako dodje do prebrzog puknuca suznog filma, mucini vise nemaju adekvatnu funkciju da bi zadrzali suzni film i zastitu povrsine oka. Ovo bi mozda mogli klinicki posmatrati kada se zone fluoresceina prekinu.

Kada se suzni film prekine, lipidni i vodeni sloj se osuse, te naprave prostor ostavljajuci okularnu povrsinu otvorenom i eksponiranom. Ovo stvara inflamantornu kaskadu i ponekad ireverzibilno ostecenje. Pacijent postaje sve vise simptomatican i sa cestim poremecajem vida.

Mehanizam treptanja gornji kapak ide prema dole u susret donjem kapku i guraju suzni film kao plimni val. Suzni film pritisce frakcije svoje prijasnje cvrstoce apsorbirajuci enregiju treptaja prenoseci jednako preko ocne povrsine. U 1 ms treptaja suzni film stvara ponovo strukturu i funkciju a enregija kapka je bezbijedno ocuvana.

Stara definicija sindroma suhog oka je vezana za smanjenu proizvodnju suza te povećanu evaporaciju i hlapljenje suza sa prednje površine oka što dovodi do oštećenja interpalpebrarne površine oka te uzrokuje stalni osjećaj nelagode u očima. Nova definicija kaže da se radi o multifaktorijalnoj bolesti suza i prednje površine oka koja vodi do stalnog osjećaja nelagode,poremećaja vidne oštrine praćene povećanjem osmolarnosti suza te upalom prednjeg dijela oka.

Pacijent navodi osjećaj žarenja, iritacije, stalne neugode posebno u uslovima suhog ili vjetrovitog vremena, umorne oči te osjet stranog tijela, pijeska ili soli pod kapcima. Pacijenti vide loše, često trepću, smeta im bilo kakvo svjetlo, imaju sluzavo vodeni iscjedak , nepodnose kontaktna sočiva. Ponekada učestalo suzenje koje nazivamo epiforom dovodi do krivog zaključka da je suza i kvalitetom I kvanititetom adekvatna a u stvari radi se o suhom I upaljenom oku koje neregularno suzi I koje se liječi nadomjesnom terapijom.

Dijagnoza se utvrđuje pregedom prednjeg segmenta oka, brojem treptaja, neovaskularizacijom ruba kapaka, hiperemijom konjunktive, oskudnim ili nedostatkom suznom meniskusa, pozitivnim Širmer testom te pozitivnim TBUT testom. Širmer test je test mjerenja količine suza gdje se filter testni papirić stavi u vanjski očni ugao I mjeri se u milimetrima vlaženje testog papira. Sve ispod 10 mm u trajanju od 5 minuta se smatra pozitivnim nalazom. TBUT testom ( tear break up time) se mjeri kvalitet suza tako da se mjeri vrijeme iza treptanja do pojave prvih epitelnih defekata. Koristi i Lipcof test kojim se broje falte ili nabori konjunktive u vanjskom očnom dijelu.

Za liječenje sindroma suhog oka koriste se i propisuju umjetne suze, gelovi, masti, antiupalni agensi, čepići, izbjegavanje lijekova koje u sebi sadrže Bak ( konzervans), zavoji, skleralne kontaktne leće, operativni zahvati ( tarzorafija, operacija rubova kapaka), naočale sa vlažnim komoricama.

Ciljevi liječenja umjetnim suzama su: stabilizacija suznog filma, povećanje podmazanosti, povećana produkcija suza, poboljšanje lučenja Meibomovih žlijezda ( loj).

Uspeh liječenja je vezan za smanjenje upale prednjeg segmenta oka, stvaranje zdravog okruženja za cijeljenje epitelnih defekata te vraćanje optimalne vidne oštrine.

Suho oko se ne liječi lijekovima koji sužavaju krvne sudove prednjeg segmenta oka, lijekovima za alergiju, antibioticima ili nesteroidnim ili steroidnim antiupalnim kapima.

Očna pliklinika "Dr.Sefić"