AUTOR ČLANKA
Dr. Haris Hasanagić
Doktor stomatologijeStomatološka ordinacija dr. HasanagićBiografija

Najčešći izvor infekcije u ustima je zub zahvaćen karijesom. Karijes, kao infektivno oboljenje bakterijskog porijekla, ukoliko se ne liječi (konzervativno ili endodontski), može izazvati infekciju pulpe, tj.”živca” i putem kanala korjena u kojem se nalazi “živac” zahvatiti okolnu kost. 

Infekcije zuba su praćene stvaranjem gnoja, koji se širi u okolnu kost razarajući je.Takvo stanje zove se apsces – nakupina gnoja. Gnoj koji se širi kroz kost, može je probiti i  širiti se van nje uzrokujući otok.

Otok može biti u ustima ali i izvan usta, kada dolazi do deformacije zahvaćene strane lica. U početnoj fazi stvaranja apscesa javlja se jaka bol a kada apsces probije kost, bol se postepeno smanjuje. U ovoj fazi pored ovih simptoma, može se javiti i povišena tjelesna temperatura.

U većini slučajeva pacijenti se javljaju u stomatološku ordinaciju u tzv. bolnoj fazi, tražeći pomoć. Ali postoji i određeni broj pacijenta koji trpe bol i dolaze tek kada se javi otok lica.

U terapiji ovakvih stanja primjenjuje se najčešće hiruški princip liječenja koji podrazumjeva inciziju apscesa i vađenje zuba uzročnika. Često čujemo od pacijenata ali i pojedinih stomatologa kako se zub pod upalom ne vadi, nego se prvo čeka da se upala smiri (antibioticima )  a onda se zub vadi. TO JE ZABLUDA I STRUČNA GREŠKA.

Antibiotici samo ublažavaju siptome, a zub koji je uzrok ostaje. Cilj terapije je ukloniti uzrok infekcije, u ovom slučaju zub. Zubi se jedino ne mogu vaditi u određenim situacijama (npr.nemogućnost aplikacije anestezije itd), u svim ostalim vađenje je glavna terapija, pored incizije.

Ovim tekstom željeli smo da razbijemo dileme i zablude kada je ovo stanje u pitanju, prvenstveno iz razloga što mnogi pacijenti trpe bolove, čekajući, iz svog  pogrešnog ubjeđenja, da bol/otok prođe pa da onda djeluju. Nerijetko je to i sam odnos stomatologa koji praktično vrate pacijenta dok se ne smire simptomi uz antibiotsku terapiju.

U principu,  najbolje je spriječiti da do ovakvog stanja uopšte i dođe, ali ako i dođe samo treba ispoštovati osnovne postulate struke.