AUTOR ČLANKA
dr. sci. med. Senad Bajramović
UrologBiografija

Vaginalni prolaps se može dogoditi kada tkiva i mišići unutar zdjelice postaju slabi. Ova slabost omogućuje vagini, maternici, crijevima ili mjehuru da se spuste. 

Zamislite čarapu koju okrećete iznutra prema vani. Ovo se upravo događa sa vaginalnim prolapsom. Glavni simptom vaginalnog prolapsa je izbočina između nogu koju možete vidjeti ili osjetiti. Prolaps može ići iz vagine, zavisno o tome da li stojite, sjedite ili ležite.

Prolaps se osjeća većim s aktivnostima koje vrše pritisak u tom području, kao što su dizanje teških predmeta, kašalj, ustajanje sa stolice, te u večernjim satima, a nakon što ste bili u uspravnom položaju tokom cijelog dana.

Prolapsi mogu ostati iste veličine duži period vremena ili mogu postati veći tokom vremena.

Zašto se događa prolaps?

Prolaps se može dogoditi zbog:

  • slabosti, oštećenja ili istezanja potpornih struktura na dnu zdjelice koji drže organe u zdjelici,
  • često se može pojaviti u bilo kojem obliku kod žena,
  • kod prolongiranih i teških poroda,
  • povećanjem dobi i pretilosti.

Ostali faktori koji mogu utjecati ili oslabiti mišiće zdjelice i okolnih tkiva uključuju:

  • zatvor,
  • hronični kašalj,  i/ili
  • dugotrajno dizanje teških tereta.

Prolaps obično ne uzrokuje bol ili zatvor, ali može biti neugodan i može utjecati na pražnjenje mjehura, crijeva i utjecati na seksualnu funkciju.

Prolaps mjehura - Cystocele

Kad mokraćni mjehur propada u vaginu, može otežati pražnjenje mokraćnog mjehura u potpunosti prilikom mokrenja. Nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura može uzrokovati infekcije mokraćnog mjehura. Neke žene uz prolaps mjehura imaju i urinarnu inkontinenciju.

 

Prolaps crijeva - Rectocele

Kad crijeva propadnu u vaginu s stražnje strane vagine, stolica može ići u krivom smjeru tokom naprezanja. To može uzrokovati nepotpuno pražnjenje crijeva kod nekih žena. Promjene stila života, kao što su izbjegavanje kofeina (npr. kafa, čaj i gazirani napici) i drugi iritansi kao što su alkohol, cigarete, umjetna sladila, začinjena hrana i citrusi, mogu smanjiti iritaciju mokraćnog mjehura, pa time smanjiti i nagon za mokrenje.

Seksualna funkcija

Kada je vaginalni prolaps prisutan, on je zidove vagine urušio prema unutra i stvorio ispupčenje između nogu. Neke žene smatraju da se prolaps dobiva zbog spolnog

odnosa i partneri su obično zabrinuti zbog bola, te mogućeg pogoršanja prolapsa zbog odnosa. Ali - to nije slučaj.

Seksualni odnos je siguran čak i kada je prolaps prisutan. Ako je odnos bolan, obično je povezan s drugim faktorima kao što je suhoća vagine tokom menopauze i sl..