Procjenjuje se da 10% parova ima manje ili veće teškoće u stvaranju potomstva. Vantjelesnooplođenje se sprovodi kao terapija neplodnosti tek kada ne postoji nijedan drugi, jednostavniji način liječenja.

Piše: Dr. Suada Tinjić, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista humane reprodukcije

Trudnoća nastala vantjelesnim oplođenjem potpuno je ista kao i svaka druga trudnoća nastala na uobičajen način. Eventualne komplikacije u takvom graviditetu nikako se ne mogu pripisati vantjelesnom oplođenju.

Cjelokupni postupak ne garantuje trudnoću, ponekad je potrebno proći kroz program vantjelesnog oplođenja i nekoliko puta. Uspješnost zavisi od mnogih faktora i individualna je za svaki par. Generalno, kreće se između 25-40% što znači da je rizik od neuspjeha osjetno veći od šansi da se uspije.

Ginekološka poliklinika ''Korak do života'' i centar za vantjelesnu oplodnju Tuzla prva je privatna zdravstvena ustanova u BiH koja je počela s liječenjem neplodnosti provodeći savremene procedure vantjelesne oplodnje. Uvedeni su protokoli i oprema visokog standarda po principima savremene obrade bračnog para u liječenju neplodnosti. Oba partnera se obrađuju kompletno i istovremeno.

METODE:

Različite su metode medicinski potpomognute oplodnje. Izbor zavisi od više faktora, a odluka se donosi u dogovoru sa ljekarom.

Prirodni ciklus

Ukoliko je odabir vas i vašeg ljekara postupak u prirodnom ciklusu (ili kako se u stručnoj literaturi naziva modificiranom prirodnom ciklusu, jer se ipak daje jedan lijek, injekcija HCG-a), prvi pregled ultrazvukom treba biti između 6. i 10. dana ciklusa.

Dan prvog UZV pregleda ovisi o dužini vašeg ciklusa, o vašoj dobi, te očekivanom vremenu ovulacije. Pratit će se rast folikula, te kad on dosegne veličinu od 14-17 mm dobit ćete injekciju HCG-a (tzv. Štopericu). Nakon te injekcije 36-38 sati kasnije nastupit će ovulacija. Inseminacija ili aspiracija folikula će se planirati sat-dva prije isteka tog vremena.

Intrauterina inseminacija (IUI)

Inseminacija je najjednostavniji postupak medicinski potpomognute oplodnje, a koristi se kod neobjašnjene neplodnosti, blagih poremećaja muške fertilnosti, minimalne endometrioze, sindroma policističnih jajnika i slično. To je postupak kojim se obrađeni muški uzorak istisne u rodnicu. Preduslov za inseminaciju je prohodnost barem jednog jajovoda. Uspješnost inseminacije ovisi o indikaciji i dobi žene.

In Vitro Fertilization (IVF)

Nakon punkcije partner će dati uzorak sjemena, a biolog će pregledati uzorak i prema kvaliteti odlučiti da li će se jajne stanice oploditi metodom IVF-a ili ICSI-a.

Postupak IVF-a je slijedeći: prikupljene jajne stanice se inseminiraju (dodavanje obrađenih spermija u medij sa jajnom stanicom) i inkubiraju u strogo kontroliranirn laboratorijskim uvjetima. Slijedećeg dana pojedinačno se pregleda svaka jajna stanica i ocijeni uspješnost oplodnje (fertilizacije).

ICSI

Metoda ICSI se predlaže u slučaju teže neplodnosti muškarca ili prethodnih neuspjelih fertilizacija U ICSI postupku (postupak mikroinjekcije), jajne stanice se očiste od granuloza stanica kojima su okružene.

Magnetna selekcija najpotentnijih spermatozoida - MACS

Još jedna u nizu inovacija sa naše poliklinike je MACS. MACS predstavlja tehniku koja omogućava selekciju spermatozoida sa najboljim karakteristikama da budu upotrijebljeni za postupke medicinski potpomognute oplodnje. To je potpuno bezbijedna i neinvazivna procedura koja znatno povećava šanse za uspjeh ostvarivanja trudnoće.

MACS je tehnika koja je namijenjena parovima uključenim u postupke inseminacije, parovima sa lošim nalazom spermiograma, parovima sa visokim nivoom DNA fragmentacije kod spermatozoida, parovima koji imaju ponovljene pobačaje nepoznatog uzroka, parovima koji su prethodno imali bar jedan neuspjeli pokušaj medicinski potpomognute oplodnje.

MACS uklanja apoptotične spermatozoide (one koji su već u procesu umiranja i koji ne mogu postići fertilizaciju jajne ćelije) i odabire zdrave spermatozoide, povećavajući na taj način mogućnost trudnoće.

Testiranje DNK fragmentacije spermatozoida - Halosperm test

Posebnost naše poliklinike ogleda se i u stalnim inovacijama u radu. Tako, s ponosom objavljujemo da smo prva poliklinika u širem regionu, te jedna od malobrojnih u cijeloj Evropi, koja u svoju praksu uvodi Halosperm test. Halosperm test otkriva DNK fragmentaciju spermatozoida, odnosno ukazuje na stepen oštećenja genetskog materijala kod spermatozoida. Ovakve vrste nepravilnosti ne mogu se otkriti ni jednim drugim testom, jer spermatozoidi sa oštećenom DNK mogu biti uredne pokretljivosti i morfologije. Zbog toga je potrebno pristupiti ispitivanju na molekularnom nivou. Preporučujemo ga u sljedećim slučajevima:

- Muškarcima starijim od 40 godina
- Parovima sa neobjašnjivim uzrocima neplodnosti duže od 6 mjeseci
- Parovima sa ponovljenim pobačajima
- Muškarcima izloženim toksičnim agensima
- Muškarcima sa čestim urinarnim infekcijama
- Muškarcima koji su pod terapijom različitim lijekovima
- Muškarcima sa nezdravim načinom života (pušenje, smanjena fizička aktivnost, neuravnotežena prehrana, prekomjerna težina...)
- Pacijentima sa varikocelom
- Pacijentima sa neobjašnjivim sterilitetom

Sutra, 6. oktobra, u nastavku teksta čitajte kako izgledaju postupci izvođenja vantjelesne oplodnje.