AUTOR ČLANKA
Dr. Haris Hasanagić
Doktor stomatologijeStomatološka ordinacija dr. HasanagićBiografija
 
Nicanje mliječnih zuba radostan je trenutak u životu cijele porodice i u zavisnosti od kulture, tradicionalnih shvatanja, obilježava se na različite načine. 

Zubi najčešće počinju da niču sa 6 mjeseci po rođenju. Period nicanja zuba prilično je „rastegljiv“. Mogu se desiti iznimci kada je u pitanju tzv.optimalno vrijeme nicanja. Tako imamo slučajeve da zubi niču prije 6.mjeseca (rano nicanje zuba) ali i slučajeve kada je nicanje daleko iza 6.mjeseca(kasno nicanje zuba). Nekada se desi da se dijete rodi sa već izniklim zubom (najčešće donji centralni sjekutić).

Prvo se javljaju donji sjekutići pa onda gornji. Donji očnjaci i kutnjaci niču prije gornjih. Otprilike sa oko 30 mjeseci starosti djeteta završeno je kompletno nicanje mliječnih zuba.

Nicanje je normalan fiziološki proces. Određeni sistemski i lokalni faktori mogu uticati na način i vrijeme nicanja zuba ali u većini slučajeva proces nicanja protiče bez problema.

U fazi nicanja zuba dijete je obično nervozno, nemirno, u usta gura različite predmete i grize ih jer to olakšava tegobe. Povećano je lučenje pljuvačke. Međutim, u tom periodu roditelji ističu kako dijete ima proljeve, povišenu tjelesnu temperaturu...,to je najčešće koincidencija i ne može se dovesti u vezu sa nicanjem zuba.

Na mjestu izbijanja zuba desni su blago otečene i crvene. To je zbog pritiska zuba koji niče ali i zbog predmeta koje dijete trpa u usta.

 

Preporučuje se strpljenje i povećana pažnja roditelja prema dijetetu. Od koristu su predmeti koje dijete grize (mogu se ohladiti u frižideru).

Dr. Haris Hasanagić/NajDoktor.ba