AUTOR ČLANKA
Dr. Haris Hasanagić
Doktor stomatologijeStomatološka ordinacija dr. HasanagićBiografija
 
Prvo da odgovorimo na pitanje šta je oralna higijena?: „ Oralna higijena predstavlja skup higijenskih mjera-aktivnosti koje se provode (individualno/profesionalno) radi spriječavanja bolesti i očuvanja zdravlja usne šupljine i zuba. 

Kada treba započeti sa oralnom higijenom?

U prethodnim tekstovima smo rekli da prva posjeta stomatologu treba da bude u periodu trudnoće kada se roditeljima daju savjeti o preventivnom programu za oralno zdravlje njihovog djeteta.

Sada ćemo opisati načine održavanja oralne higijene u odnosu na dob djeteta:

Period dojenja

Prije nicanja zuba preporučuje se čišćenje I masaža desni. Ova mjera se provodi gazom omotanom oko prsta roditelja a sama gaza može biti natopljena vodom ili čajem od kamilice. Na ovaj način čiste se I cijela usta. To je sasvim dovoljno za održavanje oralne higijene. Odmah po nicanju mliječnih zuba treba započeti njihovo čišćenje. Paste za zube (dječje paste)se ne preporučuju. Sa nicanjem prvih zuba a najkasnije do navršenih godinu dana starosti djeteta, dijete dovesti u posjet stomatologu.

Period od 1-3 godine

U ovom period se može početi koristiti zubna pasta. Količina koja se koristi je mala-veličine zrna graška. Naravno, još uvjek pod kontrolom roditelja. Roditelji u ovom period imaju ključnu ulogu. Djeca u svemu imitiraju roditelje, pa tako I u pranju zuba. To ne smije biti na silu, to mora biti igra. Nikakva propaganda ne pomaže ako dijete ne dobije pomoć I podršku svojih roditelja. Ne može dijete da pere zube, a roditelji da ne peru. Koristiti pozitivne faktore motivacije,  ohrabrujući djecu, a ne kritikovati! Djeca koja imaju takve primjere pored sebe, teže odustaju od stečenih navika.

Preškolska djeca

Motoričke sposobnosti djeteta su takve da dijete može samo “rukovati” četkicom, ali roditelji su I dalje odgovorni za provođenje oralne higijene. Drugim riječima, dijete treba samo da četka zube a roditelji da izvrše kontrolu I eventualno poprave “stanje”. Može se početi sa korišćenjem dentalnog konca. Od pomoci mogu biti tzv.plak detektori, koji vizualiziraju ona mjesta koja se najslabije čiste. Naj taj način, dijete pamti ta mjesta i posvećuje im pažnju.

Školska djeca

Potrebna kontrola roditelja. Koristiti paste za zube sa fluoridima kao I pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene (vodice za ispiranje). Treba napomenuti da su pomoćna sredstava (vodice, gelovi sa fluoridima) samo pomoćna sredstva, kako im ime kaže I ne smiju biti zamjena za četkicu I zubni konac. U ovom periodu dolazi do smjene zuba (više u narednom tekstu) pa obratiti pažnju I češće posjećivati stomatologa.