AUTOR ČLANKA
Dr. Haris Hasanagić
Doktor stomatologijeStomatološka ordinacija dr. HasanagićBiografija

 Prva posjeta stomatologu buduceg malog pacijenta trebala bi biti već u periodu trudnoće. Čudno zvuči, složićete se.

To je period davanja savjeta roditeljima o preventivnom programu za oralno zdravlje njihovog djeteta jer tada najlakše prihvataju savjete kada je dijete u pitanju. Oni moraju biti svjesni da postoji ovisnost djetetovog zdravlja i odgoja od njihovog ponašanja, jer djeca kopiraju svoje roditelje. Usvajanjem preventivnih programa, roditelji će unaprijediti svoje oralno zdravlje a kasnije i njihove djece.

Karijes je infektivno oboljenje. Bakterije koje ga uzrokuju prenose se sa majke u usta djeteta. Zato je neophodno da majke tokom trudnoće izliječe aktivne karijese i redovno sprovode higijenu usta i zuba kako bi do porođaja, a naročito u prve dvije godine života bebe, bio smanjen rizik od infekcije. To važi i za sve članove porodice koji će dolaziti u kontakt sa bebom.

Pušenje je veoma štetno za zdravlje trudnice i razvoj bebe.O uticaju oboljelih desni na opšte zdravlje i zdravje bebe smo govorili.

Konsultovati se sa stomatologom o koristenju zubnog konca, jer i nepravilna upotreba može da bude štetna.

Izbjegavati dugotrajnu upotrebu vodica za ispiranje usta, ali ne i onih koje u svom sastavu sadrže fluoride - konsultovati se sa stomatologom.

Zdrava ishrana je neophodna za pravilan razvitak vilica i zuba. Mliječni proizvodi, hrana bogata vitaminom D, voće, povrće , dovoljan unos tečnosti doprinosi tome. Izlaganje suncu i boravak na svjezem zraku, takodje.

Izbjegavati previse slatkisa, grickalica, gaziranih napitaka.

Virusne infekcije, pojedini medikamenti, druga oboljenja praćena povišenom tjelesnom temperaturom…, mogu da dovedu do defekata na zubima. Podići i održavati imunitet tokom trudnoće.

 Usvajanjem i provođenjem ovih mjera doprinosimo zdravlju naših mališana.