AUTOR ČLANKA
Prof.dr.sc Irdina Drljević
Specijalista dermatovenerologPrivatna dermatovenerološka ordinacija "Dr. Drljević"Biografija

Na primjeru zdravstvenih radnika diljem svijeta imali smo prilike vidjeti da dugotrajno (višesatno) nošenje zaštitne maske ostavlja tragove na licu, a obzirom na to da su u vrijeme pandemije koronavirusa one postale dio svakodnevnice, veliki broj ljudi je suočen s nekim vidovima nelagode, ali i objektivnim problemima pri dužem nošenju.
Autor teksta: Prof.dr.sci.med. Irdina Drljević, dermatovenerolog
 
Mnogi su primijetili da nakon dugotrajnog nošenja zaštitne maske može doći do određenih kožnih problema. U posebno nezavidnoj situaciji su pacijenti koji od ranije imaju problem netolerantne kože i /ili dugih dermatoloških problema koji se dodatno pogoršavaju uz nošenje maske. Takve dermatoze su: perioralni dermatitis, rozacea, sklonost žvalama posebno kod dijabetičara, akeniformne erupacije u svim dobnim skupinama (akne folliculitis), pogoršanje seboroičnog dermatitisa, učestalost herpetičnih infekcija itd.
 
Maska kao i sve što "zatvara" odnosno prekriva lice izaziva prištiće, crvenilo, iritacije, ogrebotine, ožiljke i modrice. Trajan mehanički podražaj bilo koje vrste tkanine o kožu može dovesti do iritacije. Kada tome pridodamo ulje, znoj, prljavštinu i šminku koja se nakuplja ispod maske, iritacije su neizbježne, pogotovo na području gdje maska direktno dolazi u doticaj s kožom. U ozbiljnijim situacijama u kojima se nalaze zdravstveni radnici koji maske nose satima može doći i do ozbiljnih oštećenja na koži.
 
Razlog zbog kojeg dolazi do iritacija je prvenstveno taj što dišemo direktno u masku zbog čega se unutar nje zadržava toplota. Vlažna i topla sredina pogoduje dodatnim superinfekcijama, ne samo bakterijskim nego i gljivičnim.
 
 
Obzirom na to da maske sada ne možemo izbjeći, dermatolozi savjetuju kako barem djelomično spriječiti pojavu prištića, crvenila ili iritacije na licu. Vašoj koži će očito biti potrebna dodatna njega, prije svega ispravna higijena prema postojećem kožnom problemu, ili eventualnom nastanku problema, te korekcija postojeće terapije i /ili potreba za novom.
 
Također, ono na šta trebate obratiti pažnju je materijal od kojeg je napravljena maska. Izbjegavajte sintetičke maske pod kojima će se koža još više znojiti, a umjesto njih radije birajte maske izrađene od prirodnih, mekanih i ugodnih materijala kao što je pamuk, koji se može prati i peglati.
 
Većini žena to bi teško palo, ali zaista je najbolje za vašu kožu da se neko vrijeme prestanete šminkati. Pustite kožu da diše. Maska ​​će tokom dana ukloniti šminku s vašeg lica, jer se neprestano trlja o vašu kožu. Ista ta šminka može začepiti žlijezde znojnice i lojnice što može izazvati pojavu akni i stvoriti dodatni problem osobama koje inače imaju netolarantni tip kože. Odreknite se grubih pilinga i agresivnih proizvoda za čišćenje lica.
 
Čuvajte zaštitni kiselinsko-lipidni omotač kože, posebno u nadolazećem zimskom vremenu i vremenu onečišćenja zraka. Sada nije vrijeme da kožu dodatno iritirate, već da je nahranite i hidratizirate. Vaša koža će vam biti zahvalna.